Tubantia 1 mei 2021

Dus Wopke had aan Mark beloofd dat hij Pieter zou gaan sensibiliseren. Dat klinkt toch supergeil!  “Hoi Pieter! Mijn naam is Wopke. Ik zag je foto voorbij komen op Grindr en ik dacht meteen: Die wil ik echt donders graag eens keihard sensibiliseren!” Een openingszin uit een pornofilm. ‘Wopke en Pieter, een analogie.’ Of ‘Kruistocht zonder Spijkerbroek’. Of ‘De Harige Beentjes van Sint en Pieter’.

Misschien is het een idee dat het CDA die films aanbiedt in haar webshop. Met een eurootje korting voor de leden! En dan gaan de opbrengsten naar de missie. Of naar de boeren. Dat moeten ze allemaal zelf weten. Ik ga daar niet over. Voor mijn part draaien ze die film in een darkroom. Hoef je ook niet al te veel geld uit te geven aan het huren van dure lampen. Dat is dan opnieuw goed nieuws voor de missie. Of voor de boeren.

Als dat sensibiliseren zich af zou spelen in een darkroom hoeven ze ook niet bang te zijn dat daar stiekem iemand staat te notuleren. Want dat blijft toch een dingetje. Je weet dat je er als politicus niet aan ontkomt om met de regelmaat van de klok een medeburger te naaien. Geeft ook niks. Daarom ben je de politiek ingegaan. Je moet er alleen op kunnen vertrouwen dat al dat genaai nooit in het volle daglicht word gezet. De mensen thuis hoeven niet te zien hoe uitermate smerig pure machtspolitiek is. Het achterkamertje als darkroom.

Ik snap dat. Zoals ik ook snap dat politici nooit verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor het onvoorstelbare leed dat ze veroorzaken. Het zijn gekozen volksvertegenwoordigers. Ze doen niks anders dan de wil van het volk in beleid gieten. En als het morrende volk op hoge toon eist dat er vooral naar beneden getrapt wordt, dan zal er naar beneden worden getrapt. En aan de onderkant van onze samenleving praten we niet over het gezin Fentener van Vlissingen. En ook de families Hoekstra en Omtzigt zijn in dit verhaal niet de slachtoffers.

We praten hier over de armen. Nederlandse Bulgaren. Bulgaarse Moslims. Islamitische Putjesscheppers. Nutteloze Nederlanders. Nederlands Gepeupel.Verliezers. Mensen die niet mee kunnen komen. Die zich niet weten te organiseren. Die geen politieke vrienden hebben. Die nooit een verkiezingsuitslag zullen meemaken die in hun voordeel uit zal vallen. Niet omdat ze met te weinig zijn. Ze zijn met veel te veel. Ze interesseren ons alleen geen reet.

In ieder geval niet de goeie reet. Je hebt bij een straatarme reet nooit de behoefte om die eens duchtig te gaan sensibiliseren. Daar loop je met een grote boog omheen. Want zo’n reet zit vol met ziektes. De reet van de arme mens is te vies om aan te pakken. We zijn Gekke Henkie niet! Dit is Nederland! Eigen reet eerst! We willen een Nederlandse reet! Een reet die in ons voordeel werkt. Dus gaan we toch weer massaal achter de reet van Mark staan. En Pieter? Die doet het licht.