Tubantia 25 maart 2023

Dat is me nou ook wat. Meneertje Manuel is niet langer welkom! In een praatprogramma! Op de Iraanse Staatstelevisie! Dat is toch BELACHELIJK!! Volstrekt! En waarom ben ik niet langer welkom? Ik zou iets gezegd hebben! Ik! Meneertje Manuel! Iets gezegd?! Ja hallooooo!!!! Natuurlijk heb ik iets gezegd! We hebben het hier over een PRAATprogramma! Dat is zo min of meer het FORMAT!

Daar komt nog bij dat er wat mij betreft niet zo heel veel aan de hand was. Want wat heb ik nou precies gezegd? Ik heb gezegd dat de Fiat Multipla met afstand de allerlelijkste auto is die ooit een fabriek uit is komen rollen. Waar volgens mij geen speld tussen te krijgen is. De Fiat Multipla is een spuuglelijke auto waar je je schoonmoeder nog niet in zou durven te begraven. Zelfs niet na haar overlijden.

En ja. Het is waar. Deze specifieke uitspraak was helemaal de reden niet dat ik niet langer welkom was in dat praatprogramma op de Iraanse Staatstelevisie. Dat ging om een hele andere uitspraak. Sterker nog. Als ik heel eerlijk ben moet ik toegeven dat ik nog nooit eerder te gast ben geweest in een praatprogramma op de Iraanse Staatstelevisie. Dat mocht ik niet. Van hun geloof. Maar het gaat hier om het principe. En die is me heilig. Tenminste. In principe. Maar goed.

Ik zou dus gaan debuteren. Meneertje Manuel was als gast uitgenodigd voor het praatprogramma De Arabische Lentekriebels. Gewoon even lekker een uurtje onbekommerd babbelen over kameeltjes en geitjes. En een beetje seks. Met een soort van minderjarigen. Heel traditioneel. Keurige Islamitische Staatstelevisie. Niks aan het handje. Dacht ik. Maar toen is de redactie van het programma gaan snuffelen in mijn verleden en ja, ik heb nogal een verleden. Vooral van vroeger. Want vroeger wou ik nog heel erg graag een controversiële artiest worden. Nu niet meer. Nu ben ik het. Altijd de randjes op blijven zoeken. Dat is mijn werk. Zo bestaat er een uitspraak waarin ik mij uitlaat over godsdienst: ‘Religie staat voor mij gelijk aan masturberen. Dat mag van mij in de Openbare Ruimte maar dan zeg ik er wel wat van.’ Keurige uitspraak. Niks mis mee. En door de koppeling die ik leg tussen religie en masturberen zouden we in het programma De Arabische Lentekriebels meteen een gesprek kunnen voeren over de deplorabele en volkomen losgeslagen staat van het Nederlandse kleuteronderwijs. Had zelfs een naaktfoto van een geschoren Raisa Blommestein meegenomen om iets van een punt te maken. Totdat ik te horen kreeg dat ik niet langer welkom was. Ik was gecanceld. Door de Iraanse Staatstelevisie. Nog voordat ik zou debuteren. Nou. Dat heb ik weer.

Natuurlijk. Ik had kunnen weten dat dit zou kunnen gebeuren. Ze lopen bij de Iraanse Staatstelevisie nu eenmaal een tikkeltje achter. Geeft niks. Ga ook niet bij de pakken neerzitten. Kan ook niet. Moet maandag een lezing houden in Hengelo. Op het Montessori College Twente. Iemand nog tips?