Tubantia 7 oktober

In Wopke Hoekstra zat dus al die jaren een uitermate bevlogen milieu activist verstopt. Wonderlijk. Alsof Kees van der Staaij plotseling als non binaire leernicht uit een keukenkastje komt rollen om zich volgend jaar door de Amsterdamse grachten te laten trekken door 12 stijfstaande dwergen in niks dan een rood mutsje. En dat je Kees dan glunderend aan dek ziet zitten met een paar van die kronkelende dwergen op schoot die dan ook nog eens op een afgesproken moment allemaal tegelijkertijd alle kanten op beginnen te spuiten terwijl Kees uit volle borst ‘It’s Raining Men’ aan het zingen is. Dat zou toch op z’n minst voor een opgetrokken wenkbrauw zorgen. Dat hoop ik in ieder geval wel.

Volstrekt ongeloofwaardig. Zo zou ik de draai van Wopke willen noemen. En ergens ook nog eens volkomen onacceptabel. We zouden het ook niet pikken als Mark Rutte zich opeens van alles begint te herinneren. Of dat Wybren van Haga directeur wordt van de Voedselbank in Jemen. En wat als Johan Derksen volgend jaar op het Drentse platteland in een voormalige kaarsenfabriek een Blijf van Mijn Lijf Huis gaat runnen? Laten we wel wezen. We moeten niet alles zomaar normaal gaan vinden.

Marco Borsato moet nu niet opeens in kinderdagverblijf ‘Rood is de kleur van mijn Poeperd’ gaan werken. Te vroeg. Matthijs van Nieuwkerk moet niet gaan proberen een herstart te maken als Zenmeester. Eerst een cursus! Ik zou ook nog eventjes wachten met de Aufguss in de Oldenzaalse sauna Saré laten verzorgen door Ali B. en Jeroen Rietbergen. Die zou ik hooguit een emmertje water laten halen. Van Mars. En het lijkt me ook een bijzonder slecht idee om Caroline van der Plas na het eindigen van haar politieke carrière in november al meteen een baantje als chauffeur op de Dierenambulance aan te bieden. Eerst maar eens wat blad harken. In het regenwoud.

De zanger van Kane moet niet opeens gaan zingen. Max Verstappen moet niet bij de belastingen gaan werken. Frans Timmermans is niet de meest geschikte kandidaat om voorzitter te worden van de Stichting Anorexia en Armoede. Doutzen Kroes zou ik niet als hoogleraar Medische Ethiek installeren, die moet eerst haar school maar eens afmaken. Henk Bleker moet geen woordvoerder worden van Kick Out Zwarte Piet. Ook niet per ongeluk. En zeker niet geschminkt. Jezus Christus moet ook niet plotseling op gaan staan. Want laten we wel wezen. Nou hoeft het niet meer. Donald Trump moet niet aan de slag gaan als pornoacteur. Ook niet met alle licht uit. Vladimir Poetin zie ik nog steeds niet als voorzitter van het Internationale Strafhof. Net iets te veel smetjes. En Geert Wilders zou ik toch echt af willen raden na de politiek als beveiliger aan de slag te gaan. Belangenverstrengeling!

Tot slot zou ik Prins Bernard op geen enkele wijze in al te direct verband willen brengen met onze cultuur. Ook niet postuum. Daar is die cultuur me net iets te dierbaar voor.