Tubantia 1 juli 2023

Als we ons nou eens in plaats van op de varkens op de papaver gaan storten? Dat de Nederlandse boeren zich gaan heroriënteren op de arbeidsmarkt. Het slachtvee er uit. De harddrugs er in. De know-how is er. En de vraag ook. Als we de cocaïne produceren in het buitengebied van Bladel dan moet u eens opletten hoe snel die zogenaamde brug tussen stad en platteland verdwenen is. Hele korte lijntjes. Daar houden ze van.

Natuurlijk. De overheid moet dan wel een oogje dicht knijpen. Maar dat vertrouw ik ze wel toe. Zeker als we de drugs die we voor de export produceren in laten pakken door Tata. En die dan vervolgens over de gehele wereld distribueren via Schiphol. Ik zie zelfs mogelijkheden voor een herstart van vliegveld Twente. Dat Johma daar dan Boer’ncoke gaat produceren. Een stukje Zuid-Amerika onder de rook van Losser. Vliegveld Maradonna. En dan het dagelijks bestuur in handen van Vak P.

Natuurlijk verlies je als boer een belangrijk stukje van je identiteit. Je tractor die je noodgedwongen in moet ruilen voor een Hummer of een Lamborghini. Blijft toch even slikken. Maar je mag er wel gewoon mee tot in het centrum van Den Haag. En dat is ook wat waard. Verder moeten we natuurlijk na gaan denken wat onze werkloze Marokkaanse en Antilliaanse vrienden dan in godsnaam moeten gaan doen. Iets in de haven? Met boten? En dan zelf roeien? Lastig. Maar goed. Daar hoeven we pas over 150 jaar onze excuses voor aan te bieden. We hebben nog even.

Ik denk dat Mark van den Oever perfect geschikt zou zijn voor de rol van de Nederlandse Pablo Escobar. Hij heeft er in ieder geval precies de goeie kop voor. En de bijbehorende over-mijn-lijk mentaliteit. Peter Gillis zou ook een hele goeie zijn. Die kan dan de internationale drugstoerist onder brengen in een van zijn vele vakantieparken. Voor een prikkie. Kassa.

Het grootste probleem is natuurlijk de Rabobank. Maar ja. Dat is nu ook al het grootste probleem. Dus ja. Dat telt niet.

Hoe schitterend zou het zijn als we ook de harddrugs binnenkort kunnen gaan verkopen als goudeerlijk streekproduct. Brabantse Geroïne. Deventer Dope. Coke uut Cuijk. Natuurlijk zijn er mensen die beweren dat we daar het juiste klimaat niet voor hebben. Nog niet. Zou ik willen zeggen. Daar wordt hard aan gewerkt. Wel zal er door de regionale productie van al die harddrugs mondiaal gezien veel minder gevlogen worden dus dat zal dan weer gaan zorgen voor een significant minder snelle stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde. Daar moeten we nog een oplossing voor zien te vinden. Misschien iets van een oorlog aan de rand van Europa? Bosbranden? Een Internationale Maand van de Barbecue?

Als we in Nederland alle mais per direct vervangen door papaver moeten we in staat zijn het BNP in twaalf maanden tijd te vermiljardvoudigen. Van de winst koopt LTO Nederland dan heel Colombia. En die gaan daar dan ook wonen.