Tubantia 11 december 2021

Het is zeker een klap geld. Honderdvijfenzeventig miljoen voor een schilderijtje waar Karel Appel van zou hebben gezegd: ‘ Dat kan mijn driejarige kleinkind ook. Nou ja. Dat kan mijn  driejarige kleinkind goedkoper.’ En met dat bedrag zijn we er natuurlijk nog niet. Daar komen nog reiskosten bovenop. Want dat schilderijtje moet nog worden opgehaald uit het verre Frankrijk. Dat is gewoon een totaal ander land. Daar kunnen we natuurlijk iemand van PostNL op een superzuinig brommertje naar toe sturen. Maar dan moeten we wel even controleren of die medewerker niet in vaste dienst is. Anders gaat ook dat verschrikkelijk in de papieren lopen. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand anders dan de familie Rothschild daar iets aan gaat verdienen. Daar moeten we dus een Zzp’er voor inschakelen. Het liefst iemand die voorheen werkzaam is geweest in de culturele sector. Voor de broodnodige affiniteit. En natuurlijk uit jennerigheid. Dan zijn we daar hooguit nog eens 34 euro en 98 eurocent extra aan kwijt.  En daar moet dan ook nog eens de belasting van af. Zoals het hoort. Want het moet voor zo’n linkse uitvreter natuurlijk wel een hobby blijven.

De lijst is volgens mij bij de prijs inbegrepen. Al moet ik dat nog wel even navragen. Anders moet Taco Dibbits fluks langs de IKEA. Er zit een hele mooie aan de Hullenbergweg 2. Ik zou als ik hem was wel het nodige geduld betrachten en wachten op de PLUNDRA. Scheelt toch weer een slok op een borrel. Voor het ophangen van het schilderij liever niet die peperdure spijkers van de HUBO, er ligt van alles zo goed als gratis bij de Action. Kan ook met een plakbandje. Zo is Mondriaan tenslotte ook ooit begonnen.

Omdat het schilderij betaald gaat worden door alle echte Nederlanders mogen alleen alle echte Nederlanders daar straks zo goed als gratis naar komen kijken. Helemaal gratis zou natuurlijk een belediging zijn voor de kunstenaar zelf dus is de entreeprijs vastgesteld op een luttele 17 euro en een nog luttelere 50 eurocent. Dat zou betekenen dat we met het bezoek van 10 miljoen echte Nederlanders al uit de kosten zijn. We moeten nu even uitzoeken of ze bestaan, die 10 miljoen echte Nederlanders. Daar kom ik nog op terug. Verder betalen alle niet echte Nederlanders gewoon de normale entreeprijs.

Omdat het een schilderij is van alle echte Nederlanders gaat het schilderij de komende jaren op tournee door heel het land zodat alle echte Nederlanders er in gelijke mate van kunnen genieten. Er zijn vergevorderde plannen om het schilderij mee te nemen als voorprogramma bij de Snollebollekes. Misschien in combinatie met Jeroen Krabbé en een cursus vingerverven. Het idee om het schilderij ook langs alle basisscholen te sturen waar Marco Borsato er dan een vrolijk liedje bij zou gaan zingen is even op de lange baan geschoven. Dat voorstel ligt nog onder de rechter. Al is rechter niet het goeie woord. Het is meer een tribunaal.