Tubantia 11 februari 2023

We wisten het niet. Tenminste. Niet echt. Echt niet. Nou ja. Iets. We wisten natuurlijk wel iets. Maar laten we wel wezen. We weten allemaal wel iets. Soms weten we zelfs meer dan iets. Dan weten we alles. Echt alles. Maar ja. Dat heb je niet altijd in de gaten. Het is ook nogal wat. Alles. Dat kan je echt wel even overweldigen. Dat besef. Dat je alles weet. Dus ja. Nu ik er op terug kijk moet ik reflecterend erkennen dat ik al die tijd alles dus al heb geweten. Maar ja. Dat wisten we niet. Dus.

Hulshof wist ook van niks. Dat was ook nergens voor nodig. Hulshof is hier in Tubbergen de plaatselijke Keurslager. En niet de verantwoordelijk wethouder. Ik geef alleen maar even aan dat het gevoel dat we het niet wisten breed gedeeld werd onder de bevolking. Zo wist Pete Townshend ook van niks. Op zich snap ik dat wel. Pete Townshend is gitarist van The Who. Die hoeft dat ook helemaal niet te weten. Alhoewel. Hij zou natuurlijk best wel een beetje belangstelling kunnen tonen. De wereld is tenslotte echt wel een tikkeltje groter dan zo’n pompeus Rock en Roll podium waar Meneertje Townshend het Gebraden Haantje op uit kan hangen. Maar dat wegduiken net op het moment als er om verantwoordelijkheid wordt gevraagd, dat herken ik wel. Ik verwijt hem dan ook niks. In ieder geval niks meer dan ik mezelf heb te verwijten.

Het was me ook niet helemaal helder dat het hier om de opvang van asielzoekers ging. Ik dacht eerlijk gezegd dat het om de opslag van vouwcaravans ging. Vandaar ook dat ik meteen aan Albergen moest denken. Dat is daar echt een Walhalla voor vouwcaravans. Daar is dus iets misgegaan in de communicatie tussen mij en het COA. Want dat dacht ik dus echt: Caravan Opslag Albergen. Tuurlijk. Nu kan ik me wel voor de kop slaan. Maar dat is zinloos. Daar ben ik echt veel te hardleers voor. Ik sla veel liever iemand anders voor de kop. Een delegerend tikkie. Nee. Ik zou dat geen afschuiven willen noemen. Ik niet. Dat zijn uw woorden. U heeft altijd makkelijk praten. Vanaf de zijlijn. Sjors en Sjimmie Stuurlui. U draagt nooit ergens verantwoordelijkheid voor. Lekker makkelijk. En het potsierlijke verwijt dat ik als verantwoordelijk wethouder weg zou duiken op het moment dat er een beroep wordt gedaan op diezelfde verantwoordelijkheid zou ik toch echt willen kwalificeren als onverantwoordelijke stemmingmakerij. Doe dan zelf maar eens niks!

Ik denk dat ik spreek namens zo goed als alle inwoners van de gemeente Tubbergen als ik zeg dat ik hier praat in volzinnen waar de gemiddelde asielzoeker echt geen ene kloten van begrijpt. En dat willen we graag zo houden. Ik sta hier niet alleen als verantwoordelijk wethouder maar ook nog eens als beoefenaar van de duiksport. Ik ben een VVD’er. En die zijn niet van het geweten. Die zijn van gewist.