Tubantia 4 februari 2023

Die 38 miljard euro winst. Die we als Shell binnen hebben weten te harken. Dat lijkt heel veel geld. Voor sommigen. Dat snappen wij ook wel. Dat er van die sommigen rondlopen die bij 38 miljard euro winst denken: ‘Dat lijkt heel veel geld!’  Terwijl. Het is nogal relatief. Want die 38 miljard winst. Daar moeten natuurlijk nog wel wat kosten vanaf. Niet zo heel veel. Eigenlijk niks. Want ja. Die 38 miljard. Dat is de winst. Maar toch. Je hebt altijd het potje ‘Onvoorzien’. En de jonge vriendin.

Het is ook geen 39 miljard euro winst. Bij lange na niet. Want bij 39 miljard euro winst hadden we ook bij Shell de wenkbrauwen wel eventjes gefronst. Zo van: ‘39 miljard euro! Hatsekidee! Wat een belachelijke hoeveelheid geld!’ 39 miljard euro…. Dat zijn bedragen waar we bij Shell alleen maar van kunnen dromen. Nat. Waar we alleen maar nat van kunnen dromen.

Bloedgeld? Waarom nou weer bloedgeld? Omdat er een paar Oekraïners moeilijker zijn gaan lopen? Omdat er honderdduizend mensen zijn gesneuveld? Het is toch niet onze oorlog? Wij zijn neutraal! Zo goed als. Natuurlijk profiteren we een ietsiepietsie van de ontstane chaos. Dat lijkt me logisch. Het is oorlog. Dan is het de bedoeling dat er geprofiteerd wordt. Moeten we dat profiteren dan alleen maar overlaten aan de agressor? Dat lijkt ons enorm oneerlijk. Dat moeten we niet willen in dat land. Het is allemaal al erg genoeg.

En het vloeit natuurlijk allemaal gewoon weer terug in de schatkist. Tenminste. Dat had gekund. Moeten de aandeelhouders alleen even de belasting afdragen. Maar ja. Die hoeven dat niet. Want die kunnen dat niet. Die zijn daar veel te rijk voor. Die worden zo verschrikkelijk goed geholpen door de advocaten op de Zuidas dat belasting betalen voor die patjepeeërs al net zo’n zeldzaamheid is als werken voor hun geld. Die mensen moet je gewoon niet aan de kop zitten te zeiken met al dat kleinzielige gemekker over bloedgeld. Het is oorlog. En tijdens een oorlog is er nu eenmaal achterlijk veel geld te verdienen. Dat weten de voorstanders. Daarom zijn ze die oorlog begonnen. Daarom houden ze die oorlog gaande. Daarom voorzien ze die oorlog van de broodnodige brandstof. Dat zijn de winnaars. Al bij voorbaat. Altijd. En overal.

Wat we dan wel gaan doen met de winsten als we die niet willen delen met de rest van de wereld? Investeren! In de wederopbouw! We zijn al druk aan het overleggen met projectontwikkelaars en zien heel veel mogelijkheden in Marioepol. Misschien wel helemaal een nieuw centrum! We hebben alvast contracten afgesloten voor de bouw van 435 bruggen, 7658 wegen, 45908 bochten en 564783567 gaten die moeten worden gedicht. Want dat vergeten de mensen weleens. Dat je 2 keer geld kan verdienen aan dezelfde oorlog. En het gevoel als we dan straks door die arme mensen als Koningen der Barmhartigheid door de nieuwe straten worden gedragen? Onbetaalbaar. Daar doe je het allemaal voor.