Tubantia 11 oktober 2020

Natuurlijk is kerkbezoek iets totaal anders dan theaterbezoek. Neem alleen het woord al. Komt nog bij dat in het theater veelvuldig een loopje wordt genomen met de werkelijkheid terwijl je alleen in de kerk het ware verhaal te horen krijgt. En laten we wel wezen. In deze verwarrende tijden, waar we dagelijks om de oren worden geslagen met complottheorieën, moedwillige leugens en nep-nieuws, is het ontzettend belangrijk om vast te houden aan de wetenschappelijke basis onder het godsbesef. Ik zou hier willen jubelen: ‘ Hup God! Je kan het!’  Maar dat zou een beetje raar zijn. Als ik dat zou jubelen. Want ik geloof niet. Ik weet alleen.

Wat me echter een klein beetje tegenvalt van mijn religieuze vrienden is dat ze ondanks hun superieure godsbesef toch nog te betrappen zijn op voorzichtig gedrag. Je mag er punten mee scoren door maar met 600 mensen in een kerk te gaan zitten waar er 2400 in kunnen, mij komt dit toch een beetje over als een gebrek aan vertrouwen. Je geeft toch een troebel signaal af aan de twijfelaars. De mensen die al op de fiets onderweg waren naar Staphorst en bij het horen van de beperkingen toch maar rechtsomkeert maken. Want het kan natuurlijk niet zo zijn dat je aan de ene kant je hele hebben en houden in de handen legt van de Allerhoogste en dan vervolgens aan je gereformeerde poten laat zagen door een man met rare schoenen.

Mijn voorstel is dan ook om in de gehele gemeente Staphorst alle beperkende maatregelen per direct los te laten. Niet dat we er een Sodom en Gomorra van moeten gaan maken. Al mag dat wel. Staphorst moet gewoon doen wat het Zelf wil. Je zou dan kunnen denken aan een kerkdienst waar 30.000 gelovigen bij elkaar komen in een washok. Ook zou er een corona-teststraat moeten komen. En mochten daar dan mensen arriveren die nog geen corona hebben dan gaan we die mensen corona geven. Dat zou dan in de Dichter-Bij-God-Straat kunnen plaatsvinden. En voor de mensen die echt het Ware Geloof willen omarmen zullen daar ook besmettingen met polio en de pest plaats kunnen vinden. (Let op! Dit allemaal op Vrijwillige Basis! )

Om het allemaal een beetje eerlijk te laten verlopen zal Staphorst ook ruimte moeten bieden aan mensen met een Ander Geloof. Dat we een einde maken aan de versnippering. Mits de mensen met een Ander Geloof daar net zo ijzerenheinig in staan als de broeders en zusters uit Staphorst zelf. Of het nu radicale moslims, ultraorthodoxe joden of lijdende boeddhisten zijn, ze krijgen allemaal een plek in het Staphorster straatbeeld. Daarna zal een bouwbedrijf een muur om Staphorst gaan zetten en daar gaan de inwoners van Staphorst dan zelf voor betalen. Het gaat tenslotte om Hun Godsdienstvrijheid! En hoe mooi is het als Hun Godsdienstvrijheid samen gaat vallen met Onze Gezondheid. Win Win!