Tubantia 15 april 2023

Grote paniek in Ootmarsum. Daar zijn naar nu blijkt Gegevens Gelekt. Echt. Zonder gekheid. In Ootmarsum. Gegevens. Gelekt. Wat een absolute schande. Wat een smeerlapperij. En dan niet zomaar Gegevens. Gegevens waarvan je zegt: ‘Och joa, dee paar rotterige rotgegeamn’s, ut is joa de meujte van ut vermeld’n nit weerd.’ Niks daarvan. Het gaat hier niet om zoiets onnozels als de cupmaten van de jubilerende leden van de Ootmarsumse Feministische Vrouwenpraatgroep De Lullebatjes. Er bestaat helemaal geen Ootmarsumse Feministische Vrouwenpraatgroep met de naam ‘De Lullebatjes.’ Ook niet in het geheim. Ootmarsum had inderdaad ooit iemand waarvan de leek zou zeggen: ‘Dat zol d’r waleens ene kunn’n wean….’ Maar dat bleek later helemaal geen feminist te zijn. Dat was de ex van Peter Gillis. Die was op zoek naar een nieuwe campingeigenaar. Niks bijzonders. Een hele normale campingeigenaar. Leeftijd geen bezwaar. Moest alleen nog wel zelfstandig kunnen ademhalen. En een been hebben. Om op te staan. Maar goed. Waar waren we.

Oh ja. Bij de Gelekte Gegevens. In Ootmarsum. Explosief Materiaal. Materiaal dat Ootmarsum op zijn grondvesten zal doen trillen. Gelekte Gegevens. En dan niet Zomaar Gelekt. Niks daarvan. Deze Gegevens zijn Bewust Gelekt . Dit zijn Bewust Gelekte Gegevens. En die zijn Gelekt om een enkele doodsimpele reden: Om anderen onherstelbaar te beschadigen. Maar dan Bewust. Met Gegevens. Gelekte Gegevens.

Waar we het over hebben ? Over Gelekte Notulen. Geheime Notulen. De Gelekte Geheime Notulen van de Jaarvergadering van TECORTE , het Traditioneel Experimentele Contradictionaire Ootmarsumse Roomse Travestieten Ensemble , een bescheiden in het geheim opererende vereniging met 2230 leden. En daar is dus tijdens de jaarvergadering afgelopen winter iets gezegd. Tussen neus en lippen door. Iemand heeft dat genotuleerd. En dat is nu gelekt. Wat er precies is gezegd is niet helemaal helder maar volgens de geruchten zou het hier gaan om een vorm van antisemitisme en dan niet van dat antisemitisme waarvan je zegt: ‘Nou, dat ligt er wel heel erg dik bovenop!’ Nee. Het zou hier gaan om een akelig stiekeme hoogst geniepige vorm van antisemitisme waarvan de oplettende luisteraar al tijdens de allereerste woorden weet: ‘ Joa. Dat bunt katteliek’n.’

En nu worden er dus vingers gewezen. Naar Het Lek. Dat zou volgens de geruchten dus een Syriër zijn. Uit Albergen. Maar dat wordt dan weer aan alle andere kanten ontkend. Er woont namelijk helemaal geen Syriër in Albergen. Nog niet. Er woont wel een Albanees in Albergen. Maar die woont daar alleen maar voor de alliteratie. Die heeft hier verder helemaal niks mee te maken.

Het lijkt hier allemaal te draaien om het voormalige Ootmarsumse Verzet. Dat pas werkelijk begon te floreren ver na de Tweede Wereldoorlog. Zoals eigenlijk overal in Twente. Dat wordt weleens vergeten. Dat het ware heldendom vaak alleen maar terug te vinden is op zolder van een vakwerkboerderij in het plaatselijke Openluchtmuseum. Zo gaan die dingen. Wat voor de ene mens lijkt op antisemitisme is voor de ander gewoon een toeristische attractie.