Tubantia 22 april 2023

Of Twente een achterlijke streek is? Dat hoor je de laatste tijd namelijk weleens zeggen. Door van die mensen. Mensen die het kunnen weten. En die dat dan zeggen. Hardop. Dat Twente een achterlijke streek is. Let er maar eens op. Dat hoor je gewoon steeds vaker zeggen. Vooral door van die mensen die er hun verdienmodel van hebben gemaakt om de laatste tijd steeds vaker hardop te zeggen dat Twente een achterlijke streek is. Dat hoeft dan niet eens waar te zijn. Liever niet zelfs. Waarheid loopt vaak alleen maar in de weg. Hinderlijk. Als een Higler. Het gaat om de reuring. De ophef. En het daaropvolgende vertier. En dat zoiets dan ook nog blijkt te werken. In de praktijk. Ja. Dat mag je best achterlijk noemen.

Dus vandaar dat die mensen bestaan. Die dat zeggen. Dat Twente een achterlijke streek is. Het zijn de wat luxueuzere, accentloze uitvoeringen van het model Peter Gillis. Van die Gouden Lepelaars die heel graag de sociaal-democraat uit willen hangen maar daarbij nooit het oog op de bal zullen verliezen: Massa is Kassa. Van die hele lenige types bij wie een volkomen ongeloofwaardige maatschappelijke spagaat nooit zal leiden tot een liesbreuk. Of er moeten mensen bestaan die daadwerkelijk denken dat Joop den Uyl zijn carrière heel goed had kunnen beginnen als hoofdredacteur van de Quote. Ja hoor. En Gordon is een muzikant.

Zeker. Het klopt natuurlijk wel. Als een bus. Van alle kanten. Twente is een achterlijke streek. Dat is een waarheid als een brandend varken. Zwart spek. Twente is ook niet zomaar een achterlijke streek. Twente is een ontzettend, onbenullige, onwaarschijnlijk achterlijke streek. Altijd al geweest ook. Van Grafheuvel tot Bult. Een wingewest vol domme boeren en nog dommere arbeiders die zich als slaven hebben laten afbeulen voor God, Adel en Kapitaal. Geeft niks. Zal ook nooit veranderen. Hoeft ook niet. Zolang het onze achterlijkheid maar blijft. Dat daar geen anderen mee aan de haal gaan. Zoals in Groningen. Waar op dit moment bijna de helft van het geld dat bedoelt was om de slachtoffers van de aardbevingen te compenseren naar ontelbare uit de trillende grond gestampte Randstedelijke adviesbureautjes gaat. Dat is een vorm van achterlijkheid die grenst aan het misdadige. Dat willen we niet in Twente. Eigen achterlijkheid eerst.

Ik zou het ook niet zomaar achterlijk willen noemen. Het is zoveel meer dan dat.  

Het is trots. Twentse trots. Zoals we het CDA zonder met de ogen te knipperen hebben ingeruild voor een Deventer reclamebureau. Trots! Zoals we het Overijssels Kanaaldrama op laten lossen door de zoveelste onsmakelijk naakte Keizer. Trots! Zoals we massaal het Twentse landschap vol hangen met omgekeerde Nederlandse vlaggen opdat we straks onze miljarden over kunnen blijven maken aan de plantagehouders van de Rabobank. Trots! Wel het vee, niet de vluchteling. Trots! Weilanden vol glyfosaat. Trots! Oranje boven. Trots! Plat. Platter. Platst. Trots! Theater verbieden. Trots! Op een school. Trots! Op de VVD. FVD. GVD. Trots! Trotser! Trotst!