Tubantia 15 Februari 2020

Meneertje Manuel is gepolst of hij Mathijs van Nieuwkerk zou willen opvolgen als presentator van De Wereld Draait Door. Ik zit nog te twijfelen. Ik heb natuurlijk alvast het goeie kapsel en weet dat Aznavour niet is opgegroeid in een Franse banlieue. Ook heb ik weleens een boek gelezen en luister ik niet langer dan 60 seconden naar een gemiddeld popliedje. Natuurlijk heb ik ook een paar eigenschappen die me wat minder geschikt maken als presentator. Zo ben ik totaal niet geïnteresseerd in de andere gasten. Meneertje Manuel is namelijk een artiest en artiesten zijn nu eenmaal niet zo van het veinzen. Maar ja. Mathijs van Nieuwkerk was niet eens een artiest. Dus waar lullen we over. Ik heb wel een aantal eisen bij de producers neergelegd. Zo wil ik het ballet van Penny de Jager terug. Die hoeven dan niet te dansen. Liever niet. Die mogen op de tribune gaan zitten. Alle afleveringen. Want ik wil zo snel mogelijk continuïteit in het programma. Ik wil ook graag een Sint Bernard. Als tafelhond. En een Chinees die helemaal alleen moet zitten omdat alle anderen bang zijn van zijn angstaanjagende hoestbuien. De Wereld Draait Door blijft namelijk een maatschappelijk betrokken programma. Zo zal er midden in de studio een fijne ballenbak komen te staan waar de Kemphanen van de Week in worden gedumpt om hun problemen uit te praten. In de eerste aflevering verwelkom ik Wout Brama en Sander Boschker. Ook komt er een nieuwe rubriek waarin we het Vragen Aan Peter. Hierin zal Peter R. de Vries op zijn eigen wijze commentaar geven op de actualiteit door iemand uit het publiek zijn antwoorden volkomen willekeurig op te laten zoeken in het omroeparchief. Hoeft nooit meer uitgenodigd te worden! Wat we in de Wereld Draait Door nooit meer gaan doen is praten over andere televisieprogramma’s. Daar hebben we die andere televisieprogramma’s al voor. Wel zit iedere aflevering Thierry Baudet aan tafel. En die stel ik iedere dag een hele moeilijke vraag. In het Latijn. En dan mag Theo Hiddema de antwoorden opzoeken. Daardoor is het oorspronkelijke Per Seconde Wijzer overbodig geworden zodat Erik Dijkstra zich weer volledig kan focussen op het NK Bierflessen Gooien.   

Ook wil ik iedere aflevering een fijn gesprek kunnen voeren met een overleden schrijver. Die hebben toch tijd zat. En ik wil ook af van de nogal dwingende uitzendtijden. Soms heb je een gast aan tafel zitten die zo slaapverwekkend is dat je al na 20 seconden het gesprek richting de Pil van Drion probeert te sturen. Die aflevering hoeft dan ook niet langer te duren dan die 20 seconden. Maar het zou ook zo maar kunnen zijn dat het gesprek zo verdomde interessant is dat er geen enkele reden is om deze stop te zetten. Afleveringen die zomaar een dikke twee maanden duren behoren dus ook tot de mogelijkheden. Alleen het geld is nog een probleem. Ze vragen 200.000 euro. En dat heb ik dus niet.