Tubantia 17 juni 2023

Wat een daverende verrassing! Onze Oranjes hebben geld verdiend aan de slavernij! Onze Oranjes! Die zo klein zijn gaan wonen dat er in de familie alleen maar schande van wordt gesproken. Die met die lekke boot en dat kapotte vliegtuig en die uit de dienstregeling genomen trein. En die auto’s. En die paarden. En die wilde zwijnen. Die bescheiden, hardwerkende onder het maaiveld hangende humanisten! Die hartstochtelijke sociaaldemocraten die van normaal doen een dagtaak hebben gemaakt! Die maatschappelijke voorbeelden die het altruïsme aan hun koninklijke kontjes hebben bungelen. Hoe kan dat nou? Hoe is het mogelijk dat juist deze helden, deze royale rolmodellen, op wie we allemaal onze hoop hadden gevestigd, naar nu blijkt het grootste gedeelte van hun kapitaal bij elkaar hebben gejat door elders in de wereld de minder bedeelden voor hun gouden koetsen te spannen! Dat kan toch niet waar zijn! Stort dan nu echt ons hele wereldbeeld in elkaar als een Groningse herenboerderij op een instabiel gasveld?! Was dan ook dit sprookje te mooi om waar te zijn? Nee toch!

Ik heb daar echt hele grote moeite mee en wil dan ook graag een vervolgonderzoek onder leiding van Mona Keizer die in staat moet zijn om binnen een maand en voor een kleine 300 duizend euro er boven op onze geliefde Oranjes vrij te pleiten van welke schuld dan ook en gewoon zoals het hoort de volledige verantwoordelijkheid bij de slaven zelf weet neer te leggen omdat die nu eenmaal zoals altijd dachten mooi eventjes gratis mee te kunnen liften op de pracht en praal van onze hardwerkende initiatiefrijke elite. Het is potverdorie ook altijd hetzelfde liedje! Wat denken deze voormalige slaven hier mee op te schieten? Wil men soms herstelbetalingen die zo in de papieren dreigen te gaan lopen dat diezelfde Oranjes hun zuurverdiende voorsprong op de rest van de mensheid dreigen te verliezen en dat kan dan toch niet waar zijn want als het republikeinse puntje dan bij het monarchistische paaltje komt zal deze schadevergoeding bij elkaar moeten worden gesprokkeld door de mensen die nu ook al het salaris van deze familie van uitvreters ieder jaar bij elkaar moeten zuchten waardoor de voorsprong van deze voormalige plantagehouders op de rest van de wereld alleen maar verder zal worden vergroot!? Gaan die voormalige slaven er echt vanuit dat de maatschappelijke gevolgen en opgelopen financiële schade van hun slavernij betaald moet gaan worden door de maatschappelijke inspanningen van onze slavernij? Zijn ze daar nu helemaal van de gouden met diamanten ingelegde pot gerukt! Eigen slavernij eerst!

Natuurlijk moet er iets van een gebaar worden gemaakt. Een kleine inspanning onzerzijds om een tikkeltje goede wil te tonen. Het idee is om Paleis Het Loo volledig in te richten als Slavernij Museum waar we zo’n 24 duizend asielzoekers achter hekken tentoon zouden kunnen stellen om te laten zien dat het niet alleen nooit te laat is maar dat het ook nog eens altijd anders kan. En met de kaartverkoop betalen we Mona. Win win.