Tubantia 18 April 2020

Om toch nog iets van inkomsten te genereren heb ik afgelopen week mijn eerste plofkraak gezet. Dat was niet wat je zegt een eclatant succes. De explosie was dik in orde, daar niet van.  Ik wil hier niet al te opschepperig over doen maar het kwam heel erg in de buurt van de openingsscene uit Saving Private Ryan. Alleen jammer dat ik niet in het bezit ben van een goed gevulde geldautomaat op onze veranda. Nu ben ik dus op zoek naar een nieuwe achterdeur. Ook ben ik inmiddels begonnen met het beantwoorden van mailtjes uit Afrika. Als alles goed verloopt kan ik voor het eind van de maand 3 miljard dollar op mijn rekening bij laten schrijven. En volgens de zeer vriendelijke afzender O ‘Komer es Keike zullen er binnenkort nog heel veel extra erfenissen vrij komen. Ik heb inmiddels 2000 dollar aan hem overgemaakt en nu maar bidden dat ze niet al te snel met een geneesmiddel zullen komen.

Verder heb ik contact gezocht met Vladimir Poetin om te zien of hij te porren is om de zoveelste politieke volksbeweging ter ondermijning van de westerse hegemonie financiëel te ondersteunen. Ook van hem kreeg ik een vriendelijk mailtje terug. Ik moest me maar aansluiten bij het Forum voor Democratie. Ik zou dan Thierry op zijn apenrots kunnen vlooien. Op zijn rug. Want daar groeit zijn geld. Dat is wel een tip die ik veel van mijn collega’s uit het theater cadeau zou willen doen: ga de politiek in! Daar zitten de mannen en vrouwen die overal over beslissen en nergens verantwoordelijkheid voor dragen. Het is toch heerlijk om na lang zeuren en dreinen 300 miljoen eurootjes over die strontverwende kunstenaarskoppies te strooien! Maak er alleen wel amusement van. Laat de culturele elite los in de Kuip, laat een vliegtuig 300 miljoen euro droppen, zet er een paar camera’s op en ‘let the games begin!’. André Rieu die zijn viool kapot slaat op het hoofd van een danseres van het Scapinoballet. Anouk die helemaal geen oog heeft voor het dwarrelende geld maar er wel in slaagt om Lil’ Kleine onder de middenstip te schoffelen. Het Urker Mannenkoor in een gevecht op leven en dood met de Jostiband. En dan begint het te waaien. Dwarrelt 299 miljoen euro net buiten de Kuip in gereedstaande kiepauto’s van John de Mol. Prachtige televisie! En met exact dezelfde winnaars als altijd.  

Ik ben nooit zo’n artiest van het Grote Publiek geweest. Het mag dan ook bijzonder grappig heten dat zelfs Meneertje Manuel met de nieuwe anderhalvemetermaatregel Carré uit kan verkopen. Ik zie daar zelf alleen de grap niet van in. Ik hou van de intimiteit van de kleine zaaltjes. 150 man in een bomvolle Vijfpoort op Terschelling. Of in een kartonnen doos voor 8 bezoekers op Lowlands. Dat je na drie dagen niet alleen ruikt wat ze hebben gedronken en geslikt maar ook wie er met wie heeft geneukt. Mijn stinkende publiek. Ik mis jullie.