Tubantia 25 februari 2023

We begrijpen best dat het een beetje raar overkomt. Dat we hier de vreemdeling staan op te wachten met een vlammenwerper. Twaalf. Met twaalf vlammenwerpers. Dat zou best een tikkeltje intimiderend over kunnen komen. Als je daar niet aan gewend bent. En natuurlijk. Dat je dan wat moeite hebt om de locatie te betreden omdat die locatie inmiddels tot aan de nok in de hens staat, ook dat snappen we. We zijn hier niet achterlijk. En mochten we desondanks bij diezelfde vreemdeling toch een beetje achterlijk overkomen weet dan dit: Dat is niet moedwillig. Dat is traditie.

Iemand schreef dat hij aan de Ku Klux Klan moest denken. Typisch gevalletje van Randstedelijke Arrogantie . De KKK was van de fakkels. Wij zijn van de vlammenwerpers. We zijn hier allang geen domme boeren meer. We hebben stapjes gemaakt. Een stukje innovatie. We zijn nu aan het sparen voor 12 tanks. Maar ja. Voordat je 12 tanks bij elkaar hebt gespaard! Dat zijn echt heel veel zegeltjes. We hebben er inmiddels 1 uit mogen proberen. Een tweedehandsje. Daar zaten de Russen nog in. Geen succes. Dus ja. Vandaar die vlammenwerpers. U noemt dat agressie. Wij vinden dat traditie.

Het zijn Russische vlammenwerpers. Die kon je ooit sparen. Bij de Spar. Die kreeg je dan bij inlevering van 24 kratten Heineken. Lege kratten Heineken. Was echt een verschrikkelijke periode. Wat een zeikbier. Er is echt voor minder een oorlog begonnen. Maar ja. Alles voor de traditie! En mochten er mensen zijn die het van barbarij vinden getuigen dat we op het Twentse Platteland onze vreemdelingen nog steeds ontvangen met een erehaag aan spuitende vlammenwerpers, verzin dan lekker zelf wat.  

We willen helemaal niet terug naar vroeger. Zo zijn we al in 1962 gestopt met kruisigen. Was ook niet iedereen het mee eens. Maar ja. De vooruitgang. Is niet tegen te houden. We selecteren ook niet meer op huidskleur. Tenminste. Niet als het niet absoluut noodzakelijk is. Wat we wel doen is vrouwen behandelen als heksen. En dan niet een bepaald groepje vrouwen. Alle vrouwen. Zijn we ook volstrekt helder in. Alle vrouwen zijn heksen. Geeft niks. Is niet anders. Is traditie.

En ja. Dan vliegt er weleens eentje in de fik. Het zijn nu eenmaal heksen. Die doen dat.Die heeft er dan toch te dicht op gestaan. Snappen wij best. Dat is toch die vrouwelijke nieuwsgierigheid. Die sla je er ook niet uit. Echt niet. Dat hebben we hier namelijk eeuwenlang zelf geprobeerd. Helpt helemaal niks. Die zijn te taai. Zijn we mee opgehouden. We hebben onze vrouwen mee laten doen. Assimilatie! Die staan nu allemaal langs de kant van de weg. Met een vlammenwerper. En een tube trekzalf.

En als dan zo’n vreemdeling. Zo’n vreemdeling van het vrouwelijke soort. Als zo’n heks dan als een lopend vuurtje het dorp weer verlaat dan is het wat ons betreft kraakhelder. Dan ben je voor eens en altijd onderdeel geworden van een prachtige Twentse traditie.