Tubantia 26 juni 2021

Profvoetballers die de barricaden op worden gejaagd om de homorechten te verdedigen, dat is toch alsof je de speciale jubileum editie van het Kwaku-festival laat organiseren door de Ku Klux Klan. Voetbal staat net zo ver af van homorechten als de zon van de aarde. Stelt u zich voor dat een Johan Derksen op zijn buikje in een sauna ligt terwijl René van der Gijp hysterisch schaterend zijn balletjes hoog probeert te houden. En dat Derksen achterom kijkt en Van der Gijp toefluistert: ‘ Ga er maar even uit voor de reclame.’ En dat je dan ondanks een enorme tolerantie voor alles en nog wat toch een beetje ongerust begint te worden en denkt: ‘ Iets klopt er niet aan dit plaatje.’

Niet dat er geen homoseksualiteit voorkomt in de profvoetballerij. Natuurlijk wel. Het zijn gewoon mensen. Ik ken ook geen enkele andere bevolkingsgroep die zo graag rond paradeert op vrolijk roze voetbalschoeisel van het merk K3 als onze voetbaljongens. En dan dat shirtje uit trekken om een doelpunt te vieren, dat is toch een hele eigenaardige gewoonte? Stamt af van de Grieken. En als ze dan ook nog eens per ongeluk kampioen worden, dan willen ze op een boot door de Amsterdamse grachten getrokken worden terwijl alle andere jongens vanaf de kade ze bewonderend toe staan te juichen.

Let wel. Ik zeg dus niet dat alle voetballers homoseksueel zijn. Zeker niet. Er zitten een paar onvervalste hetero’s tussen die onze tijdgeest aan het ontkennen zijn. Maar dat zijn er hooguit twee. En die heten allebei De Boer. Dat is de echte minderheid.  Waar het om gaat is dat we ze niet in moeten zetten om de homorechten te verdedigen. Dat kunnen ze niet. Je vraagt een dansleraar niet om op de stoel van de viroloog te gaan zitten. Je schakelt Lil’ Kleine niet in als relatietherapeut. Je vraagt aan Dion Graus niet of hij een maandelijkse column in de OPZIJ wil schrijven. Je wil niet dat Mark Rutte ergens in de kamer een Roze Olifant ziet staan en dat iedereen daar de tranen van in de ogen krijgt. En je wil niet dat een profvoetballer zich uit spreekt over de rechten van de LHBTI-ers. Zeker niet als het gaat over de LHBTI-ers in Hongarije. Want Hongarije, dat is onze laatste verdedigingswal tegenover de oprukkende bloeddorstige moslim hordes. En de intolerante islam, dat is pas het echt beroerde nieuws voor al onze homo’s en lesbo’s. Dat snapt niet iedereen. Dat onze Orban een soort van Churchill is. Die zien de sigaar niet. Die zien alleen de eigen doos. Alleen onze rechts-radicalen begrijpen dit. Die kunnen over de mensenrechten heen kijken. Die weten dat de rechten van de LHBTI-ers alleen maar beschermd kunnen worden door ze per decreet in Hongarije te verbieden. Als buffertje. Zodat de LHBTI-ers in de rest van Europa veilig zijn. Eigen homo’s eerst. Veel diverser gaat gaat ons benepen nationalisme niet worden.