Tubantia 28 januari 2023

Kijk. Je hebt dus de Kloof. Tussen de mensen. En dat is dus niet zomaar een Kloof. Dat zijn meerdere Kloven tegelijk. Er zitten zeg maar Kloven tussen de Kloven zelf. En die Kloven die komen ook nog eens in allerlei vormen en maten. Kleine Kloven. Grote Kloven. Kloven waarvan je zegt: ‘Dat mag eigenlijk de naam Kloof niet dragen.’ Blauwe Kloven. Groene Kloven. Onzichtbare Kloven. Die je wel voelt. En natuurlijk de tepels. Je hebt ook Kloven in de tepels. Maar dat is een categorie op zich. Vind ik. Er zijn mensen die vinden dat je ook die Kloof mee moet tellen. Ik vind van niet. Ik vind de Kloof in de tepel een totaal andere tak van sport. Ben ik een beetje een puritein in. En die eindeloze discussie die we daar dan weer over voeren. Die zorgt dus voor een nieuwe Kloof. Op zich jammer. Maar goed. Het is niet anders. Dat heb je soms. Maar waar waren we? Oh ja. De Kloof.

Je hebt om te beginnen de Kloof tussen de mensen die wel en de mensen die niet over die Kloof schrijven. Ik ben dus net over die Kloof heengestapt. Of gesprongen. Gezwommen. Gevlogen. Gedroomd. Gedacht. Dat is voor iedereen anders. Daar wil ik niet al te veel woorden aan vuil maken. Al weet ik van anderen dat ze daar dagenlang over door kunnen zeiken. Echt. Dagenlang. En maar zeiken. En maar emmeren. Het bloed onder de nagels. Dat je denkt. Jahaaaaaa! Nou weet ik het wel. Jij bent van het erover heen springen. Is goed. Ik ben van het erover heen stappen. No problemo. Leven en laten leven. Jij je zin. Ik mijn zin. Allebei onze zin. En nee. Ik hoef je de komende weken niet meer te zien. Zei ik weken? De rest van mijn leven! Nooit meer. Verdwijn gewoon! Los op! Flikker een eind weg. Ga dood! Nu!

Er zijn mensen die vinden dat er een Kloof ligt tussen de Stad en het Platteland. Dat is geen Kloof. Dat is de A1. De A1 is misschien wel het tegenovergestelde van een Kloof. Zeker dat kleine stukje over de IJssel. Dat is een brug. Dat vind ik tenminste. Maar ja. Wie ben ik? Volgens sommigen ben ik een Satanist. Volgens anderen een Boer. Er zijn er die me een Verschrikkelijk Sujet vinden. Een Antisemiet. Addergebroed. Maar ook een Lieverd. De Aardigste. Een Vredesengel. Achterlijk Aantrekkelijk. Te Lelijk voor Woorden. Linkslullend. Rechtsdragend. Een Strijder voor het Vrije Woord. Een Sloper van de Goede Zeden. Een Bruggenbouwer. Ik ben het allemaal. In mijn eentje. Ik zou zeg maar uit elkaar moeten vallen van ellende. Ik ben de Vleesgeworden Kloof.  

Maar nu komt het. Ik voel het niet. Die Kloof. Ik denk dat de Kloof verzonnen is. Door mensen. Het is een verdienmodel. Voor columnisten. Nou. Daar doe ik dus niet aan mee. Dan maar in mijn eentje aan de overkant. Waar het stil is.