Tubantia 28 oktober 2023

Er is een aanslag geweest! Alweer? Zijn die in de aanbieding of zo? Een aanslag op wie? Op de Joden? De Christenen? Op wie? Op Baudet? Is er een aanslag gepleegd op Baudet? Echt? Hoe dan? Met een uil? Een uil met een bomgordel? Niet? Een Kalasjnikov? Ook niet? Een drone? Een tank? Een kapotte tank? Met een wat? Een paraplu? Oh. Een oranje paraplu? Verschrikkelijk! Een oranje paraplu! Echt! Palestijnse toestanden! Erger dan Gaza! Derde Wereldoorlog! Genocide! Baudet verdient een staatsbegrafenis! En dan naar de Nieuwe Kerk in Delft! Bernard eruit, Baudet erin! Wat zeg je? Hij is nog niet dood? Oh. Nou. Laten we dan alvast een eregraf voor hem reserveren. Op de Waalsdorper Vlakte. Hij was altijd al gek op de trompet. Strijder! Held! Martelaar! Krijgt hij nou ook die 72 maagden? Maar dan die blonde instapmodelletjes. Niet? Oh nee. Hij doet het nog. Alleen maar een bult op de kop. Nou ja. Laten we dan in ieder geval voor hem bidden. Andries? Pieter? Gert Jan?

Komt er een Stille Tocht? En moet hij nu onderduiken? Als ik hem was zou ik in het Anne Frank Huis gaan zitten. Daar zoeken ze nooit. En het gebouw is al volledig op zijn wensen ingericht. Daar staat al een kassa. Daar kan hij gewoon entree gaan vragen. Dat zijn verdienmodel een beetje in stand blijft. En de dader? Zeker weer iemand van de Linkse Kerk!? Een wat? Een Oekraïner? Nee toch. Maar dat waren volgens Baudet toch allemaal fascisten? Was het dan toch een parapluutje van eigen deeg? En nee. Ik sta hier geen geweld goed te praten. Zoals Baudet zelf ook nooit het Russische geweld in Oekraïne goed heeft proberen te praten. Nou ja. Niet iedere dag. Nou ja. Niet ieder moment van iedere dag. Nou ja. U begrijpt wat ik bedoel.

Natuurlijk mag je geen vergelijkingen trekken. Zou ik ook nooit doen. In ieder geval niet al te bewust. Maar je zou het dus, zonder daar echt een vergelijking van te maken, van een hele verre afstand kunnen zien als iemand van het Nederlandse verzet die in 1941 ergens voor de deur van een extreem rechtse studentenvereniging in Gronau de heer Anton Mussert met een Oranje paraplu om de oren slaat. Maar dan moet je er wel van alles met de haren bij slepen. En dat moeten we niet willen in dit land. Tenminste. Nog niet. Dat komt nog. Als het toch al weer te laat is.

Of dit Baudet zetels op gaat leveren? Daar hopen zijn vrienden wel op. En waarom ook niet. Er bestaat nu eenmaal een grote groep Nederlanders die het slaan met een paraplu een grotere misdaad vinden dan het volledig van de kaart bombarderen van plaatsen als Marioepol en Bachmoet. Dat is de prijs de we als Nederlanders betalen voor het tot in het absurde in stand houden van onze parlementaire democratie. Geeft niks. We kunnen ze hebben. Ik zeg altijd maar ozo:  Oranje Zal Overwinnen.