Tubantia 28 September 2019

Ondanks de vele hardnekkige geruchten rondom mijn persoontje kan ik mijn geliefde lezers geruststellen: Meneertje Manuel maakt niet de overstap naar RTL. Dat heeft een hele simpele oorzaak. Meneertje Manuel doet dit niet voor het geld. En ja. Als je het niet voor het geld doet, kun je net zo goed voor de Tubantia blijven schrijven. Het zou ook voelen als verraad, zo’n overstap naar de commerciëlen. Het zijn de lezers in Oost-Nederland geweest die mij al die jaren door dik en dun zijn blijven steunen. Hoe zou ik het aan die hondstrouwe schare fans uit kunnen leggen dat ik straks ook gelezen ga worden door mensen met een heel ander accent? Dat is niet uit te leggen. Natuurlijk moet ik het mijn vrouw nog wel even vertellen. Waarom ik in godsnaam dat aanbod van 1,3 miljoen euro naast me neer heb gelegd. Maar wat moet ik met 1,3 miljoen euro? Daar kun je nog niet eens een feestelijke herdenking op het strand van Normandië voor organiseren. Ik heb ook het idee dat ik als onafhankelijke geest bij RTL niet helemaal op mijn plek zou zijn geweest. Vooral ook omdat RTL zich voornamelijk bezig houdt met televisie en dit is natuurlijk niet echt wat je zegt een doorsnee televisieprogramma. Dit is een geschreven column. Het zou er dus op neerkomen dat ik iedere zaterdag een column moet schrijven die vervolgens door niemand zou worden gelezen omdat er geen hond naar kan kijken. Dat is me de eer te na. Ik ben geen ambtenaar. Ik vermoed ook dat het aanbod van RTL barstensvol onzuivere bedoelingen zit. Het is ze daar helemaal niet te doen om het binnenhalen van een gelouterd columnist, het gaat ze alleen maar om het verzwakken van de concurrentie. Ik kan ze bij deze dan ook uit hun droom helpen. Meneertje Manuel gaat niet naar RTL om daar voor 1,3 miljoen per jaar met zijn volgevreten reet op de bank te gaan zitten. Ik ben geen voetballer. Er zal nooit iemand zijn die een horloge van 70.000 euro uit mijn sporttas kan jatten. Ik zou me de ogen uit de kop schamen. Niet als de dief van dat horloge. Maar als de bezitter daarvan. Teveel geld doet nu eenmaal rare dingen met de mens. Dan sta je daar met je miljoenen op de bank in een Arnhemse VIP-ruimte de Slag om Arnhem te herdenken terwijl bij de ingang vier hoogbejaarde bevrijders de toegang wordt geweigerd omdat ze wel de medailles maar niet het goede pasje kunnen tonen. Het is van een ongekende treurigheid. Niet dat ik me daar nog over verbaas. Ooit zal de herdenking van de Slag om Arnhem worden opgeluisterd met een optreden van de Snollebollekes en dan zal Dotan het eerlijke verhaal over onze vrijheid vertellen. Want vrijheid mag dan niet te koop zijn, het is steeds eenvoudiger te verkwanselen.