Tubantia 3 juni 2023

Nou las ik me daar toch een gek bericht. Echt heel raar. Over pesticiden. En dan heb ik het dus niet over de hulp die er voor zorgt dat een broodje steeds warmer en dunner wordend vlees dwars door het menselijk lichaam toch nog zo goed als blindelings de uitgang weet te vinden. Dat is peristaltiek. Lezers die dat onderscheid niet weten te maken werken waarschijnlijk de hele dag in de bestrijdingsmiddelenindustrie. Of die zijn aan de drugs. Wat in de praktijk op hetzelfde neerkomt. Je wordt er namelijk nogal daas van. Van die pesticiden. Want daar is dus iets raars mee aan de hand. Pesticiden kunnen hersenen in ontwikkeling schaden. Echt waar! Ik verzin dit niet! Stond in de krant! En ik weet het. Dan hoeft het nog niet waar te zijn. Zo staat er wel vaker iets in de krant waarvan je het idee hebt dat ze een loopje nemen met de waarheid. Zeker op deze plek. Dat je denkt: ‘ Dit kan toch nit woar ween? Dit lik potdomme wa satire!! Zet dee carabetier zo snel meuglek teeg’n de muure!!!’

Maar dit zijn dus geen grappen. Het is echt waar. Pesticiden kunnen hersenen in ontwikkeling schaden. Natuurlijk. Dat vermoeden bestond al langer. Zeker als je het naast het alsmaar veranderend stemgedrag legt waardoor ons parlement steeds meer op een open inrichting begint te lijken. Zeker als je het naast de toenemende agressie in de voetbalstadions legt en tegelijkertijd de link niet weet te leggen met de glorieuze opkomst van spelen op raaigras. Zeker als je steeds vaker zinnen leest in kranten die zo raar van opzet zijn dat je halverwege weer terug moet naar het begin en bij dat begin al weet dat je halverwege diezelfde zin weer opnieuw moet beginnen zodat je soms het hele weekend bezig bent met het lezen van die ene onzin omdat een totaal en absoluut gebrek aan concentratie het belangrijkste symptoom blijkt te zijn van onherstelbare schade toegebracht door pesticiden aan hersenen die nog volop in ontwikkeling hadden kunnen zijn. We worden er ontzettend dom van. En dat verklaart een hele hoop. Zo niet bijna alles. Maar goed. Waar was ik.

Pesticiden kunnen hersenen in ontwikkeling schaden. Natuurlijk zullen er mensen zijn die beweren dat dit het zoveelste voorbeeld is van volkomen uit de duim gezogen linksdragende radicaal communistische prietpraat van een door Soros betaalde krankzinnig idealistische kloothommel die zelf nog nooit met pesticiden in aanraking is gekomen en ja, dat zou best weleens waar kunnen zijn. Het probleem zal daarmee echter niet gaan verdwijnen. Pesticiden kunnen hersenen in ontwikkeling schaden. Nu hoor ik heel veel mensen denken: ‘Nou en? Dat gaat dus alleen maar om de onvolgroeide hersenen van mensen die nog niet helemaal wakker zijn!’ Dat klopt. Mensen die hier de grootste schade aan over gaan houden, die moeten nog geboren worden. De zogenaamde boemerang generatie. Want dat zijn dus de mensen die straks uw pensioengelden moeten gaan beheren.

Hahaha.