Tubantia 30 mei 2020

Er zijn toch nog een aantal dingetjes die in ons land een tikkeltje anders gaan dan in de glorieuze Verenigde Staten van Amerika. Natuurlijk. We hebben ook hier te maken met politiegeweld. We zijn niet achterlijk. Toch denk ik dat na een moment van excessief politiegeweld de kans op rellen in het centrum van Ermelo nog steeds uitermate minimaal is.

In de eerste plaats natuurlijk omdat het laatste geweldsincident in het centrum van Ermelo plaats vond toen de bewoners nog rechtop moesten leren lopen. En dan nog. Hele grote rellen in het centrum van Ermelo zullen nooit plaats kunnen vinden. In het centrum van Ermelo is hooguit plaats voor 50 relschoppers. En die moeten dan ook nog eens voldoende afstand van elkaar houden.

De meeste relschoppers staan dus in Harderwijk. En reken er maar op dat de wat oudere inwoner van Ermelo onmiddellijk naar de telefoon zal grijpen als hij drie mensen te dicht op elkaar ziet staan. In Ermelo staan namelijk nooit drie mensen te dicht op elkaar. Het moet daar geen Sodom en Gomorra worden.

Ook zie ik de winkeliers van Ermelo niet met aanvalswapens hun Wibra bewaken. Allereerst natuurlijk omdat er in het hele land geen hond te vinden is die zijn leven wil geven voor de Wibra. Wel voor de V&D. Maar ja. Het is ook voor een relschopper niet echt iets waarmee hij thuis kan komen. Dat hij helemaal onder de blauwe plekken zit en dan fluistert dat hij heeft meegedaan aan de plunderingen in Ermelo.

En dat hij dan 4 witte herenslips, nog in de verpakking, op de keukentafel smijt. De relschopper zou een enorme draai om zijn oren krijgen en de opdracht om de 4 herenslips als de wiedeweerga terug te brengen. En ze ruilen voor een paar vrolijke boxershorts.

Maar vooral zou onze minister-president niet op Twitter reageren met de belofte: When the looting starts, the shooting starts. Daar zijn we net even te beschaafd voor. Om iemand een kogel door het hoofd te jagen als hij 4 witte herenslips uit het assortiment ontvreemdt. Wij zouden dat een overtrokken reactie noemen. Wij gaan de rellen analyseren. Wij gaan daar over vergaderen. En na de vergadering stellen we een onderzoek in. En in dat onderzoek zal alles steeds onduidelijker worden. En over 20 jaar zal Pieter van Vollenhoven het definitieve rapport presenteren en ligt het hele centrum van Ermelo inmiddels in het kanaal Almelo-De Haandrik.

Ik praat hier het gedrag van de Amerikaanse relschoppers niet goed. Maar laten we de feiten op een rijtje zetten. De zoveelste zwarte man werd daar vermoord door een witte politieagent. Daar zijn de zwarte mensen boos over. Ook zijn de zwarte mensen in dat land veel zwaarder getroffen door het coronavirus dan de witte politieagenten. Dat heet armoede. En dan twittert de witte president dat ze met scherp zullen schieten op al die zwarte woede. Ik hoop echt dat ze daar de boa’s niet uit gaan rusten met kalasjnikovs.