Tubantia 4 April 2020

Lady’s and Gentlemen, we got him! De knuppel in het hoenderhok! Wat een heleboel amateur-virologen al vermoeden is nu door Meneertje Jort Kelder bevestigd: corona is vooral gevaarlijk voor oude, rokende mannetjes met overgewicht. En omdat Meneertje Kelder zelf geen oud, rokend mannetje met overgewicht is, mogen die oude, rokende mannetjes met overgewicht lekker dood vallen. Een helder standpunt! Misschien een beetje tegen het fascisme aanschurkend, maar daar zijn de tijden dan ook naar. Solidariteit met de medemens is een groot goed, het moet alleen niet te merken zijn in de portemonnee van Meneertje Jort Kelder. En we weten allemaal dat de portemonnee van Meneertje Jort Kelder geen doorsnee exemplaar van de HEMA is. Volkomen terecht dus dat hij zijn eigen economische belang boven het leven van een oud, rokend mannetje stelt. Ik zou wel willen voorstellen dat Meneertje Jort Kelder zelf het slechte nieuws aan al die oude, rokende mannetjes gaat vertellen. De geschiedenis leert ons dat mensen zoals Jort het daadwerkelijk laten stikken van de medemens in de praktijk altijd over laten aan de professionals. Hij zou dat outsourcing noemen. En daar wringt wat mij betreft het schoentje. Want ik zou Jort weleens willen zien terwijl hij de stekker uit de beademing van Winston Churchill trekt. 

(Ik zeg dit met lichte spot! Winston Churchil ligt niet met corona in het ziekenhuis! Dat is een hoax! Dit is bij wijze van spreken! )

Want al die oude, rokende mannetjes met overgewicht die nu op de Genade van Jort liggen te wachten, dat zullen welliswaar geen grote historische Britse figuren zijn, het zijn wel vaders, opa’s, echtgenoten, muzikanten, bakkers, postbodes, bouwvakkers of mannen die hun leven lang in de bediening hebben gewerkt op de veerboot Harlingen-Terschelling. Als je werkelijk vindt dat deze mensen er zelf om gevraagd hebben, wees dan ook het mannetje door ze hoogstpersoonlijk zelf van het zuurstof af te halen. Misschien dat Beau van Erven Dorens daar een ingetogen programma van kan maken. De Jort Op. 

We leven nu al tientallen jaren in een consumptiemaatschappij. Waar mensen dag in dag uit worden opgejaagd om te gaan zuipen, te gaan vreten en te gaan roken. Al die oude, rokende mannetjes met overgewicht hebben al die jaren niks anders gedaan dan de aandeelhouders tevreden houden. Het is uitermate treurig om nu al die oude mannetjes, die toch al op sterven liggen, het laatste duwtje te geven. Dat is geen heldendaad. Dat is calculatie. Want welke mensen eten slecht? Welke mensen roken? Welke mensen verzorgen zich slecht? Dat zijn de arme mensen. En dan is armoede in dit land nog relatief ook. Maar zeg het dan zoals het is. Dit virus zal vooral de allerarmsten gaan treffen. Die zitten nu eenmaal als ratten in de val. Die hebben niet het geld voor een gezond leven. Die kunnen zich niet terugtrekken op Terschelling. Die doen er niet toe.