Tubantia 4 juli 2020

Om de jongens en meisjes van Farmers Defence Force van dienst te zijn is het misschien een goed plan om een permanente, extra rijbaan langs de snelweg richting Den Haag aan te leggen. Dat mag gewoon een zandweggetje zijn, alles waar extra asfalt voor moet worden gebruikt gaat zorgen voor alleen maar nog meer stikstof, waardoor een aantal koeien vanavond zonder eten naar bed moet en ja, dat willen ze ook alweer niet in dit land. Het was wel een beetje vroeg voor alweer een boerenprotest in het Haagse. Ik dacht eerlijk gezegd dat eerst de Mensen-Die-Voor-Een-Haring-Werken-In-De-Zorg aan de beurt waren. En daarna de Koekenbakkers-Die-Voor-Een-Appel-En-Een-Ei-Ons-Onderwijs-Draaiende-Houden. Gevolgd door de Ouden-Van-Dagen-Die-Met-Duizenden-Tegelijk-Vereenzamen. Daarna nog een paar Kanslozen-Oftewel-Kunstenaars. Dan ook nog de Mensen-Die-Nooit-Ergens-Tegen-Kunnen-Demonstreren-Omdat-Ze-Volmaakt- Gelukkig-Zijn. En dan pas de boeren. Het zal toch te maken hebben met die machtige tractoren. Daarmee pak je toch net iets makkelijker een stukje voorrang.  

Het is overigens een volstrekt normale, menselijke reactie om in tijden van grote nood al je energie te steken in het eigenbelang. Is altijd al zo geweest. Er zijn weinig paprikatelers die zich op dit moment druk maken om een kapotte maiskneuzer. Er is geen drugsdealer die zich zorgen maakt over de huisvesting van zijn klanten. Er is geen slaaf die helpt met de bouw van een voetbalstadion in Qatar die ook nog op zoek is naar een voetbalplaatje van Memphis Depay. Dat interesseert die slaaf helemaal niks. Natuurlijk is dat raar. Dat je meehelpt met de bouw van een stadion. Dat je dat moet doen onder mensonterende omstandigheden. Dat je collega-slaven bij honderden het leven laten. En dat je dan nog steeds niet het fatsoen kan opbrengen om een voetbalplaatje van Memphis Depay te bemachtigen. Het is desinteresse. Het is eigenbelang. Het is menselijk.

Het is ook best lastig om het eigenbelang in te wisselen voor het collectieve belang. Omdat het collectieve belang vaak lijnrecht tegenover het eigenbelang staat. Natuurlijk lijkt het uitermate verstandig om je bevolking zo goed mogelijk te beschermen tegen allerlei verschrikkelijke ziektes, het moet natuurlijk niet ten kost gaan van je herverkiezing. Zeker als die herverkiezing de enige mogelijkheid is om je eigenbelang overeind te houden in een oorlog met het collectieve belang.

In de Verenigde Staten vallen verreweg de meeste slachtoffers onder de arme, zwarte bevolking. Dat zijn over het algemeen Democratische kiezers. In een land waar het electoraat tot op het bot verdeeld is, en het verschil tussen winst en verlies regelmatig maar een paar duizend stemmen, kan corona de scherprechter zijn. Alle kleine beetjes helpen. Dooie-Democraten-Zijn-Goeie-Republikeinen.

De echte crisis moet nog gaan beginnen. We hebben nu een paar maanden geleefd in een land dat van pleisters aan elkaar hangt. Miljarden euros zijn inmiddels al van eigenaar gewisseld en overal trekken durfkapitalisten nog maar eens een fles champagne los. Daar staan we dan met ons goede gedrag. Ons collectieve belang is hun eigenbelang.