Tubantia 6 juli 2024

Een kleine voorspelling? Kabinet Schoof. Kabinet Gleed. Kabinet Viel. En dan nieuwe verkiezingen. Die dan gewonnen worden. Door zomaar iemand. Die nu nog iets totaal anders aan het doen is. Die dus eerst nog wel even de politiek in moet rollen. Per ongeluk. Het liefst een hele gewone Nederlander. Mag een vrouw zijn. Liever niet. We hebben al zoveel achterstand opgelopen. Zelf hoop ik op een minister-president uit Oost-Groningen. Johan Richter. Een suikerbietenboer uit Pekela met zulks een vet accent dat helemaal niemand hem kan verstaan. Handig. Dan heb je als persvoorlichter toch een luizenbaan? : ‘Nee nee. Dat zijn niet de woorden van de minister-president. Tenminste. Dat denk ik.’

Kunnen we Joop den Uyl niet opgraven? Dat we het kabinet vervangen door een kist? Of dat we zoeken naar iemand die toch al rondloopt met een mes in de rug? Dat we dat alvast geregeld hebben? Misschien is er een drillrapper beschikbaar? Zelf zou ik Johan Derksen graag zien als de volgende minister-president. Verplaatsen we ons parlement in zijn geheel naar Drente. Ruilen we het Binnenhof voor een Plantage. Met slaven en zo. Beetje katoen. Beetje bruine bonen. Beetje blues.

We kunnen het ook gaan proberen met een motorclub. Kabinet Satudarah. Ik zie nu al een schitterende bordesfoto voor me. En dan Jan Cremer als premier. Kan volgens mij best postuum. Valt toch niet op. We kunnen de verkiezingen ook afschaffen en er een soort van spelshow van maken. Misschien iets voor AVROTROS? Dat Joost Klein in ieder geval nog iets wint. Of is Joost een tikje cameraschuw? Dan moet de EO het maar gaan organiseren. Zodat Jezus Christus zelf eindelijk eens een kans maakt. Al zal dat wel weer een storm van protest op gaan leveren. Zo’n man in een jurk.

Of Meneertje Manuel zelf geen zin heeft in het leiderschap? Alleen als er uniformen aan te pas komen. Maar dat zal wel weer te gevoelig liggen. En ik zal natuurlijk ook enorm achtervolgd gaan worden door mijn verleden. Want ja. Ik heb inderdaad ooit vanuit mijn slaapkamerraam ons koningspaar proberen te swaffelen. Ontken ik ook niet. Is ook tamelijk zinloos. Daar zijn namelijk beelden van. Kunt u nog steeds bekijken. Via OnlyFans.  

Is er geen Amerikaanse investeringsmaatschappij geïnteresseerd in een overname van dit land? En dat die dan Karel Aalbers naar voren schuiven? En dat er dan asielzoekerscentra komen die via een ingenieus systeem naar buiten kunnen worden gereden? De zee in? Hebben de Chinezen al een bod gedaan? Die dan van het Binnenhof een Wokrestaurant maken? Dat de politiek eindelijk eens wat op gaat leveren? En de Russen? Zou Vladimir Poetin het Avondland niet willen redden? Misschien dat onze Koning een biertje met hem zou kunnen drinken? Of Halbe Zijlstra? Mevrouwtje Heineken zelf?

We kunnen ons ook per direct laten omvolken. Dan is het niet langer onze verantwoordelijkheid. Dan is het allemaal de schuld van de Turken. En dan kan ik vanavond, hoe dan ook, toeterend door mijn dorp.