Tubantia 29 juni 2024

Nee. Joe Biden is niet gestorven tijdens het debat. Dat is waarschijnlijk al een week daarvoor gebeurt. Geeft niks. We gaan allemaal een keertje dood. Natuurlijk mag je dat eigenaardig noemen, de verkiezingen proberen te winnen met een overleden kandidaat. Ergens wek je dan toch de indruk dat je dat hele politieke circus niet al te serieus neemt. Aan de andere kant straal je toch ook een enorm stuk zelfverzekerdheid uit als je als Democratische Partij het volgende debat denkt te gaan winnen met het sturen van alleen nog maar de urn. (En dan natuurlijk wel stiekem en heel zachtjes bidden dat de gemiddelde Amerikaanse kiezer dat niet in de gaten heeft.)

Waarom de Democraten zo halsstarrig vast blijven houden aan Joe Biden? Ik denk dat die nog steeds het idee hebben dat we hier te maken hebben met de klassieke Amerikaanse strijd tussen Het Goed en Het Kwaad en dat het straks in november als in een Disneyfilm allemaal hun kant op zal gaan rollen. Ik weet het niet. Ik denk dat Biden het in de huidige vorm zelfs nog uitermate lastig zou krijgen in een tekenfilm. Daar zit geen lijn meer in. Dat is alleen nog maar het gummetje.

Wie het dan wel moet gaan doen? Het makkelijkst zou natuurlijk zijn om Joe te vervangen door Hunter zodat in ieder geval al die miljoenen vlaggen, flyers en stickers niet te hoeven worden weggegooid maar ik begrijp dat deze Hunter Biden niet zo heel erg lekker in de groep ligt. Taylor Swift zou ook een hele goeie zijn maar ja, die heeft dan net een optreden.

Persoonlijk zou ik graag zien dat Frank Zappa het gaat worden. Die is weliswaar al net zo overleden als Joe Biden maar dan wel met veel betere liedjes. Chaplin? Manson? Cobain? Zou Elvis geen zin hebben? Die leeft toch nog wel?

Het is natuurlijk ook maar gewoon een baantje, dat hele Amerikaanse presidentschap. Beetje een oorlog laten beginnen. Beetje een oorlog in stand houden. Beetje wapens verkopen. Beetje nog meer wapens verkopen. Het stelt niks voor. Vliegtuig in. Vliegtuig uit. Zonder traplift! Lachen! Zwaaien! Iedereen zou het kunnen doen. Dus waarom de Amerikanen zichzelf in de positie hebben gemanoeuvreerd dat ze in november de keuze moeten maken tussen Het Lijk en De Kast is mij een volslagen raadsel. Misschien dat ze het eens met een vrouw zouden kunnen proberen. Iemand als Stormy Daniels. Die zou Vladimir Putin zo onder tafel trekken. Verfrissend.

Intussen worden we wereldwijd gedwongen om een obscene hoeveelheid geld te steken in onze defensie en wordt dat door glunderende wapenfabrikanten aan ons verkocht als een absoluut noodzakelijke investering in de vrede. Dat zal overal in diezelfde wereld een onherstelbaar gat slaan in vooral de onderwijsbegrotingen zodat we over een jaar of wat naar de rokende puinhopen staan te kijken en ons niet eens meer de vraag kunnen stellen hoe dit in godsnaam heeft kunnen gebeuren.  

Maar dan wel met Kanye West als president. Leuk!