Tubantia 7 September 2019

Minister Grapperhaus wil onze politieagenten gaan uitrusten met tasers. Nee. Geen tasers. Maar tasers. Raar woord. Tasers. Lijkt me ook lastig om dat thuis uit te leggen. ‘ Hoe was je dag, schat?’ ‘Och, dat ging wel. Lekker getaserd.’ Ik kan me goed voorstellen dat je dan als thuiswerkende echtgenote enige vorm van wantrouwen begint te ontwikkelen. Dat je met de vriendinnen na de Zumba aan een wijntje zit en opeens een bom in de groep gooit: ‘ Mijn Johan heeft gisteren alweer met iemand liggen taseren, die smeerlap!’ De direkte aanleiding om al onze politieagenten aan het taseren te krijgen is het toenemende geweld waar ze mee te maken hebben. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de oorzaak van dat oplaaiende geweld aan te pakken maar ja, dat vereist een lange adem. En politiek en de lange adem, dat is net zoiets als Johan Derksen een uurtje laten werken voor de Kindertelefoon, ik zou daar niet al te veel van verwachten. 

Natuurlijk gaat er straks van alles mis met de taser. Per ongeluk zo’n pijltje afschieten en net te laat in de gaten hebben dat je op je schoonmoeder aan het mikken bent. Mensen die rondlopen met grote stickers op hun jas: ‘Hartpatient! Alleen taseren als ik er expliciet om vraag!’ En ja, er zijn ook mensen die seksueel genot halen uit zo’n stroomstoot en meerdere malen per week zo stijf als een plank met een gelukzalige glimlach op hun gezicht een arrestantenbusje worden binnengedragen. Het mag dan een oplossing lijken, het is natuurlijk opnieuw niet meer dan een pleister voor het bloeden. Alsof je op maandag de architect ontslaat die je had ingehuurd om het Binnenhof te verbouwen om dan op dinsdag te komen met de oplossing dan maar een andere architect te huren die het zoveel mogelijk bij het oude moet gaan houden. Daar zit ook niet echt heel veel ontwikkeling in. 

Het is ook wel weer een typisch menselijke oplossing om het toenemende geweld te beantwoorden met nog meer geweld. Dat werkt ook aanstekelijk. Want als de politieagenten rond gaan lopen met tasers, kan de meer dan mondige burger niet achterblijven. Zo las ik het bericht dat ook Erdogan en zijn Turken vergevorderde plannen hebben om kernwapens te ontwikkelen. Ik weet niet precies wat ze daarmee willen, me dunkt dat Israël het voor ons nauwlettend in de gaten aan het houden is, maar ik ben heel benieuwd wat dat voor ons kikkerlandje gaat betekenen. Want het zou toch wat zijn als onze politieagenten straks met hun opgeladen taser een toeterende stoet met Turkse bruilofsgasten aan de kant proberen te zetten terwijl die een met vrolijke vlaggetjes versierde kernraket bovenop de trouwauto hebben gemonteerd. Dan ben je met zo’n lullig stroomwapentje alras en alweer de onderliggende partij. Zodat ook onze politieagenten straks rond moeten lopen met kleine, tactische, nucleaire opties. O, Nederland, let op uw saeck!