Tubantia 9 Augustus 2019

Daar sta je dan. De weinige haartjes in model. Een duimpje omhoog. Brede grijns op je gezicht. Naast je staat je vrouw die een baby in haar armen houdt. Fototoestellen klikken. Camera’s lopen. Niks aan het handje. Zo lijkt het. Want de man met het duimpje omhoog is Donald Trump. De vrouw naast hem is Melania Trump. En de baby is net een paar dagen daarvoor haar beide ouders verloren in de zoveelste volstrekt achterlijke schietpartij en speciaal voor het fotomoment weer ingeleverd bij het plaatselijke ziekenhuis. Alsof je een man die een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt de mogelijkheid geeft om met de enige overlevende op de foto te gaan. En nee. Natuurlijk was het niet Donald Trump zelf die in El Paso de trekker overhaalde. Ik denk dat Donald Trump nog nooit een aanvalswapen in zijn handjes heeft gehad. Of het moet een Gouden Kalasjnikov zijn geweest, gekregen van een Arabische zakenrelatie. Ik kan er alleen met de kop niet bij dat Trump zich breed grijnzend, met een duimpje omhoog op de foto laat zetten naast een baby wiens ouders zojuist standrechtelijk zijn geëxecuteerd. En dat ook nog eens door een moordenaar die 1000 kilometer heeft afgelegd om zoveel mogelijk Mexicanen in de rug te schieten. Dat zijn toch van die momenten dat zelfs bij de meeste trouwe Trump-supporters de rillingen over de rug zouden moeten lopen.

Het tegenovergestelde lijkt te gebeuren. We maken nu mee dat een moordenaar, die zich heeft laten inspireren door de oorlogszuchtige taal van Trump, de woorden omzet in daden en binnen een paar dagen is dat wat er in El Paso gebeurt is toch vooral de zoveelste oneerlijke, leugenachtige aanval op de Grote Donald zelf. Want kijk dan! Hij staat zelfs op de foto met een piepklein mensje dat de beide ouders is verloren. En als zo’n piepklein mensje na zo’n afschuwelijke gebeurtenis gewoon met Ome Donald op de foto gaat, dan is daarmee toch definitief bewezen dat dit piepkleine mensje Donald Trump niks kwalijk neemt. Sterker nog. Ome Donald heeft dat piepkleine mens inmiddels beloofd dat hij, als hij wat ouder is, net als zoveel anderen illegaal aan de slag kan als schoonmaker in Mar-a-Lago. Want zo is Donald. Altijd heeft hij het beste voor. 

Ik ben geen fatalist. Ik geloof dat de democratische instituten in de Verenigde Staten robuust genoeg zijn om het tijdperk Trump te overleven. Ook als hij straks herkozen gaat worden voor een tweede termijn. Voor een heleboel Amerikanen is Trump niks dan topamusement. Het sarren. Het jennen. De leugens. Het bedrog. Zijn aanhangers vreten het. Dat hij ondertussen zijn land aan een begrotingstekort helpt waar ze het zelfs in Griekenland Spaans benauwd van zouden krijgen, het is hem vergeven. Zelfs een nieuwe Burgeroorlog behoort tot de mogelijkheden. Amerika mag helemaal naar de kloten gaan. Zolang ze zelf de daders maar zijn.