Tubantia 11 juni 2022

Hoe ik met mijn wielrenners afreken? Meestal met een AR-15. Die vuurt zo’n dertig schoten per minuut af dus ja, dan raak je altijd wel iets. Een doormidden geschoten frame is vaak meer dan voldoende om die snelheidsduivels een halt toe te roepen. Die wielrenners hoeven van mij ook niet dood. Het blijven mensen. Een soort van. Zolang ze maar niet verder kunnen fietsen. Dan ben ik tevreden. Ik heb namelijk niks tegen wandelaars. Ik ben zelf een wandelaar. Vandaar.

Je hebt natuurlijk niet altijd een AR-15 bij je als je gaat wandelen. Zelf ga ik dan ook vaak uit wandelen met een tank. Niet zo’n hele grote dure Sherman met alles erop en er aan. Dat wandelen moet natuurlijk wel een hobby blijven. Het mooie aan een tank is ook dat je die aan het begin van de wandeling ergens midden op de weg kan zetten. Die krijgen ze zelfs van Parkeerbeheer niet aan de kant. Heb je de hele weg voor jezelf.

Nu weet ik ook wel dat niet iedere Nederlander zich een tank kan veroorloven. Zeker niet met de huidige brandstofprijzen. Je kan niet iedere keer als je een wandeling wilt maken 1 van je kinderen op Marktplaats zetten. Of je moet een heel groot gezin hebben. Maar ja. Dat moet je vrouw ook leuk vinden. Die kan natuurlijk maar een beperkt aantal keren per jaar zwanger worden. En daar wil je natuurlijk geen rekening mee houden iedere keer als de wandelkriebels zich aankondigen. Maar ook de gedwongen verkoop van je kinderen is nergens voor nodig. We kunnen namelijk gaan improviseren.

Kijk tijdens u wandeling altijd goed om u heen. Er ligt altijd wel ergens een stapeltje stoeptegels. Of rondslingerend tuingereedschap. Schuurtjes die je met een klein beetje inspanning midden op het fietspad kan zetten. Landbouwvoertuigen die niet op de handrem staan. Leegstaande kerkgebouwen. Een kerncentrale. Of, als je de wielrenner echt even met een robuust statement om de oren wilt slaan, bekogel hem dan met een complete fietsenwinkel. Bewaar de fietsbel voor het laatst. Leuk!

Natuurlijk is het onzin om alleen de wielrenners te confronteren met hun asociale rijgedrag. Gooi daarom ook af en toe iets naar een streekbus. Dat kan heel goed met een andere streekbus. Zeker als in die streekbus een man zit die ook van plan was een mooie wandeling te gaan maken. Krijg je van dit soort geweldige krantenkoppen: Man bekogelt vanuit streekbus andere man die zijn streekbus bekogelde met een streekbus. Enzovoort. Und so weiter.

In een zeldzame situatie kan het zo zijn dat u midden op de hei staat en helemaal niks kan vinden om mee te gooien. In ieder geval niks met scherpe punten. Ga dan op zoek naar andere wandelaars om mee te gooien. Of kies er voor om te gaan zwemmen. Dan komt u ook donders weinig wielrenners tegen. Of blijf thuis. Allemaal. Dan trek ik mijn fiets weer uit de schuur.