Tubantia 4 juni 2022

Dat is toch wel een heel fijn mijlpaaltje, lieve vrienden en vriendinnen van het hedendaagse lijden: 100 dagen oorlog! Een hele luide Hieperdepiep! gevolgd door een hartstochtelijk Hoera! en een vrolijke Pirouette op de Plaats! Is er al iemand met taart onderweg naar het front?  Op verzoek van de jubilerende soldaten heb ik dan nog wel een verzoek. Zorg dat de taart alvast voorgesneden is. Het is niet te doen om zo’n taart in gelijke stukken te verdelen als je maar 1 arm tot je beschikking hebt. En ze willen er daar absoluut geen smeerboel van. Hygiëne is nogal een dingetje.

Er zijn veel meer prachtige cijfers die we kunnen overleggen. Zo zijn er inmiddels 136 Oekraïense kinderen om het leven gekomen. Op zijn minst! Dat zijn omgerekend zo’n 7 Amerikaanse Lagere Schoolklassen. Of zo’n 34 Amerikaanse ziekenhuizen gespecialiseerd in rugoperaties. In 100 dagen! Russia Rules! En ze zijn nog maar net begonnen. Zo hopen ze voor de zomer de 5000ste amputatie van het rechteronderbeen bij te kunnen schrijven. 5000! Rechteronderbenen! Daar kunnen we een voetbalveld mee vullen. Misschien iets voor in de rust van de wedstrijd Nederland-België? Als statement. Of gewoon voor de leuk.

Ook zijn er inmiddels 250 massagraven ontdekt. Al moet ik daar eerlijkheidshalve wel bij zeggen dat een massagraf voor mij al een massagraf genoemd mag worden als daar op z’n minst 22 om het leven gebrachte burgers in liggen. Ik weet dat er mensen zijn die een massagraf pas een massagraf willen noemen als daar op z’n minst 143 om het leven gebrachte burgers in liggen omdat 143 getalsmatig gezien het exacte gemiddelde is van de lijken die we in de loop der geschiedenis hebben aangetroffen in diverse massagraven over den gehelen aardbol verspreid, maar ik ben niet zo’n Pietje Precies. Het is voor mij een stukje liefhebberij. En dat moet het ook blijven.

Ook mooi: 1398 weggelopen huisdieren zijn inmiddels weer met hun baasjes herenigd. Let wel. Dit zijn huisdieren die nog helemaal compleet zijn. Zo weet ik dat iemand uit Arnhem het verhaal rondbazuint dat er inmiddels 1399 weggelopen huisdieren terug zijn bij hun baasjes maar die heeft ook een poedel meegerekend die hij volgens mij niet mee had mogen rekenen omdat die geen pootjes meer heeft. Dus die telt niet.

Nog niet alles is een succesverhaal. Er is op sommige gebieden zelfs duidelijk sprake van een wanverhouding. Zo zijn de Russen er in geslaagd om 87 theaters totaal met de grond gelijk te maken. Inclusief de in de kelder schuilende artiesten en hun geliefde publiek. Het lijkt de VVD wel! Schitterende cijfers die echter in schril contrast staan met de schade die toegebracht is aan kerkgebouwen. Slechts in een buitenwijk van Marieoepol is een 16e-eeuws kerkje licht beschadigd geraakt. En dan nog niet eens door een verdwaalde raket maar door een soldaat in een rupsvoertuig die moeite had met inparkeren. Maar goed. Ze hebben nog even. Succes jongens!