Tubantia 14 augustus 2021

Schitterend nieuws uit Den Haag! Ze gaan alle theatermakers en muzikanten een hart onder de riem steken. Hoe? We worden allemaal staatssecretarissen! In een demissionair kabinet! Dus we hoeven ook nog eens geen ene reet voor onze centen uit te voeren! Dat is toch schitterend! Geen ene reet hoeven we uit te voeren! En toch steken we al die centen in onze zak! Dat is toch fucking briljant! En daar hoeven we ons voor het eerst in ons leven niet meer voor te schamen. Want we zijn geen subsidieslurpende langharige uitvreters meer. We zijn staatssecretarissen in een demissionair kabinet! We zijn in de Champions League van de Uitkeringsgerechtigden beland. We zijn verzekerd! Voor het eerst. Pensioen! Wachtgeld! Een eigen chauffeur! Nieuwe schoenen!

Natuurlijk staan we nu voor een enorm ingewikkelde logistieke operatie. Want er moeten in een maand tijd zo’n 21000 nieuwe staatssecretarissen worden geïnstalleerd. Dat zal zeker voor onze koning voor het eerst in zijn leven op werk gaan lijken. Gelukkig heeft hij een speedboot. We zouden al die 21000 nieuwe staatssecretarissen ook kunnen installeren op Zandvoort. Dat die overvolle neef van de koning helpt om de vaart er een beetje in te krijgen. Want al die staatssecretarissen moeten natuurlijk vlak na de installatie ook weer ontslagen worden om zo ruimte te maken voor de volgende staatssecretaris. Dat kan natuurlijk alleen als er binnen de 6 seconden gewisseld gaat worden in een pitstraat. En dan moet alles ook nog eens mijlenver buiten alle budgetten gaan vallen. Want anders nemen ze ons nog steeds niet serieus. Misschien dat Sywert van Lienden een begroting op kan stellen?

Het demissionaire kabinetsbeleid zal in de maand september noodgedwongen alle kanten op gaan schieten. Het ene moment zijn, onder verantwoordelijkheid van Claudia de Breij, werkelijk alle Afghanen van harte welkom, terwijl twintig seconden later alleen die ene halfblinde opiumboer een verblijfsvergunning zal krijgen mits die arme drommel in staat is om een liedje van Dries Roelvink accentloos uit zijn hoofd op te dreunen. Voor de Afghanen zelf blijft de situatie dus nog steeds hopeloos onrechtvaardig.

Om het hoogst verwerpelijke cliëntelisme geen enkele kans te geven mogen de leden van Mannenkoor Karrespoor geen staatssecretarissen van Landbouw worden. Ook niet voor 6 seconden. Wel mogen de leden van Mannenkoor Karrespoor staatssecretarissen van Onderwijs worden. Dat kan toch niet verder kapot.

Zelf zal Meneertje Manuel Staatssecretaris van Alle Staatssecretarissen worden. Dat is inderdaad nog nooit een officiële functie geweest maar daar maal ik niet om. Ik hecht enorm aan mijn onafhankelijkheid en wens van mijn levensdagen niet geassocieerd te worden met die verschrikkelijke plucheplakkende beroepsgraaiers uit Den Haag. Laat mij maar lekker muziek maken zonder dat het Grote Publiek daar naar wil luisteren. Want laten we wel wezen. Het Grote Publiek is al demissionair sinds de uitvinding van de polonaise. En de polonaise is niks dan Fascisme op Muziek. Nou. Ich bin kein Snollebolleke!