Tubantia 14 mei 2022

Kijk. De kans bestaat natuurlijk dat we als Europeanen op een enorme schaal met glijmiddel  terecht gaan komen. Want stel. En dit is een hele hypothetische stel. Dit is zeg maar een stel-stel. Stel dat Oekraïne dit jaar, al dat niet uit medelijden, het songfestival weet te winnen, kun je er dan dus vergif op in nemen dat het volgend jaar overal in Europa oorlog is? Omdat niks menselijks ons vreemd is. Omdat iedereen wil wel een keertje iets wil winnen.

Maar hoe gaan we dat volgend jaar dan doen ? Als bijvoorbeeld zowel Azerbeidjan, Zweden, Polen als Israël zijn bezet door de Russen? Hebben we dan vier winnaars?  Of gaan we dan eerst heel eerlijk tellen en is dan het land met de meeste slachtoffers de gelukkige? En mogen we dan eigenlijk nog wel praten over de gelukkige?

En wie tellen we mee? Alleen de burgerslachtoffers? Of ook de soldaten? En moeten dat dan fans zijn van het songfestival? Dat ze heel licht homoseksueel gedrag moeten kunnen vertonen? En hoe gaan we dat dan bewijzen? Moeten ze alle liedjes mee kunnen zingen? En is dat niet heel erg oneerlijk tegenover Hongarije? Waar niet eens homoseksuelen wonen? Krijg je hele scheve gezichten van. Schaal! Glijmiddel!

En stel. Stel dat Oekraïne het dit jaar wint. Waar gaan ze dat songfestival volgend jaar dan organiseren? Ik weet uit betrouwbare bron dat het theater in Marioepol geen optie is.  Moet het dan een Openluchtfestival gaan worden? Is dat dan niet hartstikke gevaarlijk?

En als de Russen dan volgend jaar het songfestival bombarderen? Zodat Oekraïne het weer gaat winnen? Zijn we dan niet bang dat er landen af gaan haken?  Dat ze de koekoek danken? Omdat het natuurlijk wel leuk moet blijven.

En wat als de aarde zo snel op warmt dat Engeland volgend jaar helemaal onder water staat? Is dat dan niet minstens net zo erg als een oorlog? Of erger? En dat Engeland het volgend jaar dus wint. Ook al is het postuum. En dat Engeland dat festival alleen nog maar kan organiseren in een hele grote gele onderzeeboot? Kan dat eigenlijk wel? Zoveel artiesten en publiek bij elkaar gepropt in een enkele gele onderzeeboot? En wat als die dan zinkt? Met alle landen aan boord?

En wat doen we dan met de Fransen? Want de Fransen gaan die Engelse winst niet leuk vinden. Die gaan dan zelf wat verzinnen. En wat als die Fransen dan heel snel een paar van hun kerncentrales opblazen? Wat natuurlijk ook verschrikkelijk is. Want alles is al zo duur tegenwoordig. Moeten we dan een keuze gaan maken tussen slachtoffers van natuurlijk geweld en slachtoffers van moedwil? En willen we dat? Dat we de moedwil belonen? En is oorlog dan iets anders dan moedwil? Is een stem op Oekraïne dus niks anders dan een stem op Poetin? Ik neem in ieder geval het zekere voor het onzekere. Ik stem dit jaar op de Palestijnse Staat.