Tubantia 16 december

Ik vind het vooral zielig voor de echte fascisten. Meer wil ik er eigenlijk niet over zeggen. Nou ja. Iets dan. Om mee te beginnen. Fascisten die meedoen aan de verkiezingen, dat zijn fascisten die eigenlijk zeggen: ‘ Dat hele fascisme, ik snap daar helemaal geen kloten van.’ Een fascist die meedoet aan de verkiezingen is als een zelfmoordterrorist op een brommer die eerst nog even langs huis rijdt om een helm op te halen. Daar zit mij veel te weinig zelfvertrouwen achter. Dat zijn geen fascisten. Dat zijn democraten. Slappelingen. Lamzakken. Die boezemen mij geen angst in. Ik moet daar van giechelen.

Stelt u zich eens voor: Dion Graus in een iets te strak uniform met van die hele kekke laarsjes aan en dan een roodwitblauw designerbrilletje op zijn hoofd die over de Dam marcheert met twee matchende partijpoedels die het Horst Wessel lied blaffen, dat werkt toch alleen maar op de lachspieren? Dat zal altijd het probleem blijven met het Nederlandse fascisme. Het blijft hier een gluiperig katholiek verkleedpartijtje. Carnaval. Fascisme met een zachte F. Dat komt hier alleen maar van de grond als we vanuit Nederland gratis mee kunnen liften op fascisme in landen die het wel serieus nemen. Hier is fascisme geen overtuiging. Hier is het een baantje. Een inkomstenbron. En natuurlijk een eerste erectie omdat ze mee mogen doen met de grote jongens. Het is geen fascisme. Het is voorvocht. De Partij Van Het Voorvocht. Al zou ik dat zelf anders hebben gezegd.

Dus nee. Het zijn geen fascisten. Ze zijn gewoon vervelend. En dat mag. Vervelend is niks dan een eigenschap. Kun je weinig aan doen. Is net zoiets als huidskleur. Of seksuele voorkeur. Dat heb je niet te kiezen. Je hebt mensen met humor. Zoals ik. En je hebt mensen die zijn vervelend. Dat mag. Zoals ik ze vervolgens weer vervelend mag vinden. Vooral als ze dat ook nog eens zijn. Dit is een vrij land. Hier mogen we mensen die zichzelf absoluut geen fascisten vinden uitschelden voor fascisten en mensen die zichzelf absolute fascisten vinden met hetzelfde gemak diskwalificeren als zijnde een stelletje katholieke gluiperds. Dat is het mooie aan een democratie. Alles mag. Binnen de grenzen van de wet. En als je verder wilt gaan dan de grenzen van die wet, dan moet je die grenzen verleggen. Maar dat gaat nog wel even duren. Denk ik.

We gaan ook dit wel weer overleven. Niet allemaal. De meesten. Er gaan er altijd een paar dood. Door ouderdom. Ziekte. Stompzinnigheid. Weinig geweld. Nederland is veel te uitgekookt voor geweld. Het vechten vindt altijd elders plaats. Waar we natuurlijk rijkelijk voor gecompenseerd gaan worden. Alsof we er toch een klein beetje bij zijn geweest. Via de Amsterdamse Zuidas. De Oranjes. De selectie van Vitesse. Het werkelijke fascisme krijgt hier nooit een voet aan de grond. Daar zijn we te lui voor. Dat kan alleen als we gebruik gaan maken van heel veel arbeidsmigranten. Maar ja.