Tubantia 16 januari 2021

Als je tijdens je dagelijkse wandeling de achteropkomende hardlopers inmiddels begint te herkennen aan het merk wasverzachter dan weet je dat er ondanks alles toch iets van routine aan het ontstaan is. En dat is natuurlijk een absolute schande. Want Meneertje Manuel was toch van de Rock en Roll! Van het praktiserende anarchisme! Van de kont tegen de krib en de alles behalve burgerlijke ongehoorzaamheid. Ik had het mijn vrienden nog zo beloofd. Die routine zou ik bewaren voor mijn graf. En de weg daar naar toe zou bestaan uit het nemen van zoveel mogelijk risico, het consumeren van wagonladingen drugs,  badkuipen vol alcohol en het nemen van honderdduizend oerdomme en levensgevaarlijke beslissingen, alleen maar om de spanning er een beetje in te houden. Daar is niet zoveel van over gebleven. Het is nu vooral hopen dat ik straks last ga krijgen van bijwerkingen als ze het vaccin in mijn arm spuiten. Ik ben ook al aan het bellen of ze me die spuit straks toe kunnen dienen in een kraakpand of een lege parkeergarage. Verder heb ik ook niet zoveel mogelijkheden om mijn leven als Rock en Roll-artiest weer op te pakken. Natuurlijk. Ik zou met 66 vrienden illegaal een videoclip op kunnen nemen. Ik heb die 66 vrienden ook wel. Maar die zitten allemaal in de risicogroep. Dus die durven niet. Want dan gaan ze dood. En dat is het ze allemaal niet waard. De lafbekken. Ik weet van een heleboel collega’s dat ze op dit moment hun gehele muziekcatalogus verkopen aan de hoogste bieder om zo de crisis een beetje door te komen. Daar heb ik ook aan zitten denken. Maar ja. Met die opbrengst kan ik 1 keer naar de Spar. En dan moet ik me nog inhouden ook. Dat ik niet bij de kassa sta en met een rooie kop twee bananen terug moet leggen. Ook zou ik voor het eerst in mijn leven ergens reclame voor kunnen gaan maken. Ik heb ook wel een aanbieding gehad. Maar dat was voor een 3G-netwerk speciaal voor het buitengebied van Marga Bult. En daar zou ik dan 340 miljoen dollar voor krijgen. Mits ik eerst een kleine 500 euro zou overmaken aan een verre neef uit Nigeria. Ik twijfel nog. Want ik heb niet zo heel veel zwarte familieleden die in Nigeria wonen. Al zou ik die 340 miljoen dollar goed kunnen gebruiken. En die neef heet ook André Manuel. Wat het natuurlijk ook wel een beetje bijzonder maakt. Zo vaak kom ik geen neven tegen die André Manuel heten. Ja. Er woont er 1 in Neede. Maar in Nigeria? Heel apart. En dat juist die neef plotseling met 340 miljoen dollar aan komt zetten op het moment dat het water mij aan de lippen staat. Soms moet je ook gewoon dankbaar kunnen zijn. Ik ga nu het geld overmaken. Rock en Roll