Tubantia 19 februari 2022

Natuurlijk is niet alles de schuld van Hugo de Jonge. Dat Holterman Groep uit Markelo is verkocht aan de broertjes Hardeman uit Ede, daar kon Hugo bijvoorbeeld niet veel aan doen. En die weggeblazen voorgevel van Manon uit Hengelo, dat lag ook niet aan Hugo. Dat lag aan Dudley. Hugo komt nog. Ook de mislukte aardappeloogst in Ierland, die meer dan een miljoen Ieren de dood in joeg. kunnen we niet zomaar op het bordje van Hugo de Jonge schuiven. Die hongersnood vond plaats in 1845 en werd veroorzaakt door een pseudo-schimmel. En Hugo is veel, maar geen pseudo-schimmel.

Dan zijn er nog een aantal dingen waar Hugo de Jonge niet voor de volle honderd procent schuldig aan is maar toch zeker medeverantwoordelijk voor gehouden mag worden. Zo heeft de allerlaatste dodo zijn nek gebroken terwijl hij struikelde over een paar slordig achtergelaten laarzen van een oud-oud-oud-oud-oom van Hugo de Jonge, ene Hugo de Bejaarde. De beide atoombommen die de Amerikanen lieten afgaan boven Hiroshima en Nagasaki zijn weliswaar niet gegooid door Hugo zelf maar hij heeft daar ook niet heel erg hard tegen geprotesteerd. Zelfs geen ingezonden brief in de Bruinisser Gezinsbode. Ook niet 50 jaar na dato. En nee, Hugo de Jonge is nooit betrapt op het gebruik van buitenproportioneel geweld tijdens de Politionele Acties in Indonesië maar datzelfde geldt voor Lil’ Kleine en Glennis Grace, dus dat zegt helemaal niks.

Waar we wel absoluut zeker van zijn is dat Hugo de Jonge niks te maken heeft gehad met het kruisigen van Jezus Christus. Ook niet per ongeluk. Verder was Hugo de Jonge niet schuldig aan de Beeldenstorm. Dat was een andere, leukere protestant. En hoewel er in de Nederlandse theaterwereld al 30 jaar hardnekkige geruchten gaan over ene Hugo de Jonge die de carrière van Bram Vermeulen onherstelbaar zou hebben beschadigd kunnen we ook dat gerucht naar het rijk de fabelen verwijzen. Dat was ene Freek de Jonge.

Voor al het overige kunnen we er wel gevoegelijk van uit gaan dat Hugo de Jonge daar de volle verantwoordelijkheid voor draagt. De opgelopen spanningen aan de grens met Oekraïne in combinatie met het verdwijnen van het Spookslot in de Efteling en de belachelijk fors gestegen gas- en bierprijs? Dat is de schuld van Hugo de Jonge. De opwarming van de aarde en de oncontroleerbare geslachtsdrift van Prins Andrew? De schuld van Hugo. Net als de vogelgriep, HIV en de pest. Het schrijnende gebrek aan oplaadpalen en dan ook nog de dagelijkse files waar je dus niet tussen kunt staan.  Alle stikstof en de wachtlijsten in de zorg. De leegte in ons bestaan. De lelijkheid van zowat de gehele Randstad. Het gebrek aan fatsoenlijk onderwijs in menig indianen reservaat. De enorme krapte op de woningmarkt in Syrië. Het is allemaal de schuld van Hugo. En dat zij zo. Maar dat we daarnaast ook nog eens allemaal sterfelijk zijn, dat is iets wat ik hem nooit zal vergeven.