Tubantia 29 juli 2023

Met welke kandidaat-premier de BBB de verkiezingen in moet gaan? Prins Bernard! Echte verbinder. Een jager ook. Lekker voor de achterban. En heel goed op hakken. Prins Bernard kan niet meer? Want? Oh. Doe dan maar Marga Bult. Dat is internationaal ook een hele goeie. Die komt weleens in Brabant. Spreekt zo goed als accentloos Twents. Weet van alles wel iets. Is viroloog, cardioloog, binnenvaartschipper, ruimtevaartdeskundige, hulppiet, halalslager, quantummechanicus, blikspuiter, hersenschuddingschirurg en uitermate bescheiden als daar ook maar enigszins aanleiding toe is. Kan op tafels dansen na verkiezingsoverwinningen zonder dat ze daar iedere keer bij verongelukt. Marga mag niet? Van wie niet? Wie is Gert Jan Oplaat nou weer? Die was toch van Wilders?

Moet het per se een Nederlander zijn? Mij lijkt een Chinees ook wel wat. Wat te denken van de eigenaar van de Wok van Weerselo? Meneertje Hu. En dat Meneertje Hu ons dan helpt om 1,3 miljard Chinezen aan de Nederlandse karbonade te krijgen. Hebben we inderdaad veel meer stallen nodig. Almere kan toch tegen de vlakte? Of Groningen. Dat ligt al tegen de vlakte. En waarom die varkens niet fokken op het water? Kunnen we daar geen containerschepen voor in gaan zetten? De Drijvende Stallen van Ameland. Die mogen ook gewoon in de fik vliegen. Dat moet toch te verkopen zijn? Van de BBB naar de BBQ. De partij van de kleine stapjes.

Henk Bleker. Ook een hele goeie. Bleker. Witter. Blanker. Je suggereert van alles en bedoelt er vervolgens helemaal niks mee. Dat vindt het electoraat heerlijk. Natuurlijk zijn er dan mensen die beginnen te mekkeren over een stukje belangenverstrengeling maar de mensen die beginnen te mekkeren over een stukje belangenverstrengeling zijn altijd mensen die zelf niet in staat zijn tot het regelen van hun eigen stukje belangenverstrengeling. Laten we wel wezen. De BBB koppelen aan belangenverstrengeling is hetzelfde als de NASA koppelen aan de ruimtevaart. Of Rutte aan een geheugentrainer. Of zoiets.

Sylvana Simons? Dat zou een hele gewaagde keuze zijn. Zou ik graag eens op klompen zien. Dat ze dan de Driekusman danst bij het slavernijmonument. Echte bruggenbouwer. Je hoort de naam Mat Herben ook heel vaak voorbij komen. Net als Hekking. En Thijs Römer. Die trekt jong volk. Of die leert jong volk trekken. Een naam die heel erg lekker ligt bij de vrijgezellen in de boerenachterban is de internationaal gerenommeerde actrice Kim Holland. ‘Den kan donders boet’n de bokse denk’n!’ En dat is ook zo.

Als het maar geen intellectueel wordt. Die geruchten gaan ook rond. Dat het iemand gaat worden met een opleiding. Als de BBB voor iemand kiest met een opleiding dan voorspel ik dat ze het zoveelste volslagen gemarginaliseerde kutsplinterpartijtje gaan worden. Nederland heeft het helemaal gehad met al die zogenaamde mensen met een opleiding. Een veterstrikdiploma. Daar ligt wat mij betreft de grens.

We zoeken dus een televisiepersoonlijkheid. Aaibaar. Alles weg lachend. Volop ervaring in de internationale handel. Met heel veel vrije tijd.   

Frank Masmeier.