Tubantia 29 mei 2021

Dat denk ik de laatste tijd dus echt om de haverklap. Sta ik in de rij bij de Spar achter een man met een hoofd dat voor geen meter op zijn schouders past en dan fluister ik in mezelf :

‘ Ach. Die arme man kan daar toch ook niks aan doen. Die is ontsnapt uit een laboratorium’.

Het maakt de sleur van alledag een stuk dragelijker. Dat je alle kandidaten van het Eurovisie Songfestival de revue ziet passeren en hun buikloperige sputterpop met de mantel der liefde bedekt. Want natuurlijk kunnen die glassnuivende, non binaire trekpoppen met allemaal een slavernijverleden helemaal niks aan hun atonale wanprestaties doen. Die zijn ontsnapt uit een laboratorium.  Al heb ik soms het vermoeden dat ze daar hulp bij hebben gehad. Dat de vader van Youp het hok open heeft laten staan. Om alle andere artiesten het bloed onder de nagels vandaan te treiteren. Dat die op de zoveelste gedwongen vrije zaterdagavond hun afstandsbediening naar de televisie gooien en schreeuwen: ‘Ik zet verdomme wel een dvd-tje op!’

Soms lijkt het alleen maar of iemand is ontsnapt uit een laboratorium. Dan is het hele land in rep en roer en worden er duizenden manschappen ingezet voor een klopjacht. Niet op een virus. Op Jürgen. Een klopjacht op Jürgen. Maar Jürgen is niet ontsnapt uit een laboratorium. Jürgen is ontsnapt uit een gesticht. Nou ja. Gesticht. Het was meer een kazerne. Maar dat is echt een flinterdun verschil. In België.

Er zijn ook dingen zat die per ongeluk ontsnappen. Die helemaal niet willen ontsnappen. Omdat die ontsnapping ze klauwen met geld kost. Ik noem hier de vriendin van Lil’ Kleine. Ik noem hier de boekhouder van Lil’ Kleine. Ik noem hier het management van Lil’ Kleine. Laat dit wel een wijze les zijn voor al die andere topartiesten. Want natuurlijk moet je zo af en toe je vriendin helemaal in elkaar rossen. Appelweek! En dan niet omdat je daar genoegen in schept. Niet alleen. Het is ook voor je werk. Voor de inspiratie. Voor de kijk en luistercijfers. Voor het broodnodige krediet. Zorg er dan wel voor dat haar hok goed op slot zit. Het zijn nu eenmaal domme wijven. Die moeten beschermd worden. En dan vooral tegen zichzelf.

Ook begrijp ik dat het niet altijd duidelijk te zien is of iets nou wel of niet uit een laboratorium ontsnapt is. Bij sommige dingen heb je een microscoop nodig. Denk aan de penis van Donald Trump. Maar ja. Niet iedereen staat in de rij bij de Spar met een microscoop in zijn rugzak. Aan de andere kant is er soms ook geen enkel misverstand mogelijk.  Als je bijvoorbeeld een Tyrannosaurus rex over de A1 ziet rennen. Die komt uit een laboratorium. Net als iedere CDA er met een bestuursfunctie. Die staat daar maar en die kan niet anders. Het is dat inferieure zaad. Het is dat ons kent ons. Het is iedere keer dezelfde reageerbuis.