Tubantia 9 juli 2022

Nou. Daar zijn we dan mooi klaar mee. Krijgen we ook nog een burgeroorlog. En het is al zo druk op Schiphol. En dan ook nog eens net op het moment dat we onze laatste twee Houwitsers naar Oekraïne hebben gestuurd. Zouden we die nog terug kunnen krijgen? Dat zij dan Johan Remkes van ons krijgen? Of Marco Borsato? Of Freek de Jonge?

We moeten nu al afspreken waar de meeste schermutselingen zich af gaan spelen. Zo’n burgeroorlog is ontzettend leuk maar je wilt natuurlijk wel dat zo min mogelijk mensen daar last van gaan ondervinden. Dus niet al te grote bommen gebruiken. Misschien alleen het betere siervuurwerk. Ook prettiger voor de huisdieren. En het moet binnen de wet vallen. Je wilt niet dat Johan Vollenbroek bij iedere aanval op de vijandelijke stellingen staat te wapperen met een milieuvergunning. De sfeer in het land is al opgefokt genoeg.

Het lijkt me ook verstandig om nu alvast af te spreken wie enorm onder de eerste twee Hongerwinters gaat lijden. Ik weet dat er brede maatschappelijke consensus bestaat om vooral die zeikstralen uit Amsterdam tot op de laatste gram uit te hongeren, toch wil ik hier graag bepleiten dat we een uitzondering gaan maken voor onze zeer geliefde Remco Campert. Oh wacht.

Laten we vooral zorgen voor een ordentelijk verloop. Zodat we de rest van de wereld laten zien hoe het ook kan. Dus niet allemaal als kippen zonder koppen door elkaar heen rennen en dan in het blinde weg een schot afvuren op een tractor, een prominente misdaadverslaggever of een Japanse ex-premier. We zijn een beschaafd land. We zouden deze burgeroorlog af kunnen gaan werken in competitieverband. Dat we daar wedstrijden voor gaan organiseren. Op een veldje iets buiten Beverwijk.  De boeren tegen de ambtenaren. De cabaretiers tegen de bedlegerigen. De leraren tegen de analfabeten. De prostituees tegen de gereformeerden. Gewoon. Dat we laten zien dat een burgeroorlog niet alleen maar ellende op hoeft te leveren. Dat het ook fun kan zijn.

Natuurlijk is er een Prachtige Prijzenpot. Dit gaat gewoon niet zonder Prachtige Prijzenpot. Dat is waar het destijds zo hopeloos mis ging in Vietnam . Die mensen hadden daar geen Prachtige Prijzenpot. Dat was napalm. En niemand stond daar voor te applaudisseren. Zo van : ‘Hoera! Napalm! We hebben gewonnen!’ Dus.

De Derde Prijs zou iets van een prothese kunnen zijn. Of het herstel van een gebit. Wel even van tevoren checken of daar een aparte verzekering voor afgesloten moet worden. De Tweede Prijs is dan het gehele eiland Texel. Dat is niet leuk voor de huidige bewoners van Texel maar goed. Die kunnen zich altijd aanmelden voor deze competitie en dan zelf proberen die Tweede Prijs te winnen. Dat is ergens ook wel de essentie van zo’n oorlog. Dat je je eigen stukje land probeert te verdedigen. En de Eerste Prijs? Die is voor de Rabobank. Daar is niets aan te doen. Die winnen toch altijd.