Tubantia 9 Augustus 2020

Het is natuurlijk hartstikke sneu dat Oost-Nederland weer volkomen naast de pot van het Fonds Podiumkunsten pist. Maar we hoeven daar ook weer niet al te dramatisch over te doen. Wij wonen nu eenmaal in een gedeelte van Nederland waar de subsidie naar het varken gaat in plaats van naar de kunstenaar. Dat is weleens confronterend. Ik heb ik weet niet hoe vaak huilend in een kleedkamer gezeten, waar ik me dan realiseerde dat die schalen met broodjes ham beter betaald werden dan Meneertje Manuel zelf. Toch heb ik me daar altijd zonder knorren bij neer gelegd. Dat is democratie. Hier regeren de boeren.

Net als het volkomen democratisch is dat 54 procent van de subsidie naar Amsterdam gaat. Want in Amsterdam wonen nu eenmaal 9,18 miljoen mensen. En dat is exact 54 procent. Dit hoeft u niet na te rekenen. Dat heb ik al voor u gedaan. Samen met Willem Engel.

Heel cultureel Nederland heeft 21 miljoen euro te verdelen. 21 miljoen euro. Dat lijkt echt helemaal niks. Dat is het natuurlijk niet. Het is niet niks. Het is 21 miljoen euro. Daar zou Booking.com een hele leuke vrijdagmiddagborrel van kunnen organiseren. Daar zouden alle medewerkers van Albert Heijn een Cornetto van kunnen kopen. En nee. Daar zouden we nooit de aandeelhouders van Albert Heijn tevreden mee kunnen stellen. Die halen hun neus op voor die 21 miljoen. Die hebben de afgelopen week 220 miljoen euro dividend mogen verdelen. En terecht! Dat is democratie. Hier regeert het kapitaal. En als we dat anders willen, dan moeten we anders stemmen.

Terug naar Amsterdam. Die hebben straks 11,34 miljoen euro te besteden. Die 11,34 miljoen euro zal voor het grootste gedeelte opgaan aan huisvesting. Gelukkig maar dat de Amsterdamse huizenmarkt in handen is van lieden met een sociaal hart. Want het is natuurlijk niet te verkopen als het grootste gedeelte van de 11,34 miljoen euro subsidie in dezelfde zakken verdwijnt als het dividend van Ahold. Of nog erger. Dat 5,6 miljoen euro via allerlei slinkse omwegen terecht komt op een offshore-bankrekening van een neef van onze koning. Onze koning die overigens in zijn eentje net zoveel subsidie ontvangt als alle andere Nederlandse kunstenaars bij elkaar. Maar dat is een ander verhaal. Nee. Dat is hetzelfde verhaal. Maar dan net iets te ingewikkeld. En Nederlanders houden niet van ingewikkeld. Daarom stemmen ze steeds vaker met hun onderbuik. Het is niet anders. Dat is democratie.

Amsterdam zou die 11 miljoen euro ook kunnen uitgeven aan een auto. Zo eentje waar Christiano Ronaldo 3 maanden voor heeft moeten werken. En dan zet Amsterdam die auto van 11 miljoen euro op een sokkel op het Museumplein. Als statement. Als schitterend eerbetoon aan de moderne mens. Waarin een mooie Portugese jongen, die redelijk tegen een bal aan kan trappen, een auto van 11 miljoen euro in zijn garage kan zetten. Als de grootste kunstenaar van onze tijd.