Tubantia 9 maart 2024

Seksuele voorlichting? Dat kregen wij vroeger gewoon van de buurman. Die stond dan in een steegje met zijn broek op de enkels aan zijn versnellingspookje te trekken en als dan na een seconde of 30 de ruitensproeiervloeistof in het rond vloog keek hij ons aan met een rood aangelopen kop en vroeg dan: ‘Zijn er nog vragen?’  

Echt? Ging dat vroeger zo? Nee. Natuurlijk niet. Tenminste. Niet elke dag. Maar we deden er gewoon niet zo krampachtig over als vandaag de dag. Seks was destijds gewoon iets dat er bij hoorde. En daar kreeg je dan wat snoep voor. Of een ijsje. Of je mocht helemaal vooraan zitten in de kerk. Echt? Nee. Natuurlijk niet. Tenminste. Niet iedereen. Je had ook toen al kinderen die werden overgeslagen. Die waren te lelijk. Dat wist we allemaal. En die kinderen werden daar dan ook vreselijk mee gepest: ‘Gideon is nog maahaagd! Gideon is nog maahaagd!’ Is natuurlijk niet goed te keuren. Maar ja. Datzelfde kun je zeggen over een voetbalveld dat een halve meter onder water staat.  

Alle hedendaagse maatschappelijke onvree is zorgvuldig geregisseerd. Zo wordt de jaarlijkse trammelant rondom de Lentekriebels aangewakkerd door de christelijke organisatie Civitas Christiana en dat is toch alsof je een serieverkrachter een kritisch verslag laat schrijven over de onveilige werksituatie in een Blijf-van-mijn-lijfhuis. Alsof je het hoofd van de Taliban vraagt om in het Rosa Spier Huis te komen praten over het belang van vrouwenrechten. Alsof je Mark Overmars vraagt als fotograaf op de bruiloft van je dochter. Alsof Geert Wilders zich aanbiedt als logopedist. Alsof je een anti drugscampagne lanceert met als boegbeeld Keith Richards. Alsof je Ridouan Taghi vraagt om op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs te komen praten over huiselijk geweld. Alsof je Mark van den Oever voordraagt als Hoofd Communicatie van de Vegetarische Slager. Alsof je Thierry Baudet het verkeer laat regelen in het centrum van Marioepol. Alsof je Vladimir Poetin vraagt om een krans te komen leggen bij het MH17-Monument. Alsof je Martin Bosma vraagt om voorzitter te worden van ons Nationale parlement. Alsof je Matthijs van Nieuwkerk vraagt om aan een groep Amsterdamse drillrappers een cursus conflictbeheersing te geven. Alsof je Andries Knevel de schuld van de Holocaust bij de Palestijnen hoort leggen. Alsof je Mona Keizer uitnodigt om te komen praten over zelfspot. Alsof je zomaar iemand uit Urk een mop laat vertellen met iets dat in de buurt komt van een clou. Alsof je de Telegraaf vraagt om aan de goede kant van de geschiedenis te gaan staan. Alsof je Pieter Omtzigt een katholieke gluiperd mag noemen zolang dat maar gebeurt uit het landsbelang. Alsof je Mark Rutte vraagt als geheugentrainer voor dementerende liberale bejaarden. Alsof je verhuist naar Gaza om dan eindelijk die overtollige kilo’s kwijt te raken. Alsof je de Koning van dit land vraagt om tuinman te worden van een Algemene Begraafplaats naar keuze.    

Het zijn leugens. Het is propaganda. En het is van alle tijden.