Tubantia 9 september 2023

Onderbuikgevoelens zijn ook gevoelens. Dat klopt als een erectie. En kapotte schaatsen zijn ook schaatsen. Net als onderwatervogels een soort van vogels zijn. Al zijn er ook mensen die zeggen: ‘ Dat zijn geen vogels. Dat zijn vissen.’ Verder zijn onderwaterfietsen een soort van fietsen. Maar dan wel met een nat zadel. En er zijn uitzonderingen.

Onderwaterprostituees bijvoorbeeld. Dat zijn geen prostituees. Niet meer. Die zijn namelijk verdronken. Die zijn voormalig. De Duitsers  zouden zeggen: ‘Das sind überflüssige das war einmal Schlampen.‘

Overheidsmedewerkers zijn ook medewerkers. Een waarheid als een rundvleessalade. Behalve als ze bij de belastingen werken. Dan zijn het lamballen die medeburgers vanuit etnische profilering tot een werkelijk ziekmakende razernij kunnen brengen. Maar ja. Die zou je dan overheidsprofilerende-lambaltechnocratische-misselijkmakende-plantagetegenwerkers moeten noemen. En daar is op de meeste formulieren de ruimte niet voor. Dus ja. Vandaar het eufemisme.

Achterlijke mensen zijn ook mensen. Vind ik wel. Je hebt ze nodig. Voor de balans. Wel spijtig dat er rond die achterlijkheid zoveel negativiteit hangt. Waarom nou toch? Laten we de achterlijkheid omarmen! Lang leve de achterlijkheid! En mensen die vinden dat we onmiddellijk op moeten houden met die achterlijkheid omschrijven als achterlijk die zijn zelf achterlijk. Al begrijp ik die achterlijkheid volkomen. Het is niks dan menselijk.

Gesmolten ijs is ook ijs. Klopt. Het is hetzelfde spul. Maar dan vloeibaar. Dat is dan ook meteen het essentiële verschil. De dichtheid. Heel veel zwemmers zijn daarom donders blij met het smelten van de poolkap. Die kunnen namelijk niet schaatsen. En wat te denken van schoonspringers die een duik nemen van de 10-meter toren? Die dragen dus geen helm. Hoeft niet. Gelukkig niet. Nog niet. Of niet meer.

Een drogredenering is ook een soort van nering. Zeker in de politiek. Sterker nog.  Vreemdelingenhaat is al eeuwenlang een drogredenerend verdienmodel in dit land. Van de nering naar de teringbuitenlander. Die teringbuitenlander die daar zo langzamerhand de credits eens voor zou moeten ontvangen. Want zonder die teringbuitenlander zat de helft van ons parlement al jarenlang werkeloos thuis. Al zouden die dan zelf in hun Johan Derksen-pyjama volledig over de rooie naar deze column schreeuwen: ‘Dat is een drogredenering!’ Waarvan acte.

Aardbeineuzen zijn ook neuzen. Bloemkooloren niet. Jeneverneuzen wel. Kippenvel niet. Kasplantjes zijn alleen maar plantjes als het plantjes zijn die in een kas staan. Je hebt ook kasplantjes die achter het raam zitten. Dat zijn geen echte plantjes. Dat zijn mensen die nog net niet dood zijn. Die overigens niet achter de gladiolen zitten. Dat zijn geen gladiolen. Dat zijn geraniums. Hoewel. Ik heb een oom die zit al jaren achter de gladiolen. Dat is een liefhebber. En een uitzondering. Zoals er natuurlijk ook mensen zijn die achter de vodden zitten. Wacht. Laten we zorgvuldig blijven. Die achter de vodden aan zitten. Wat raar zitten is. Maar zo zijn er wel meer rare dingen. Zoals een premierskandidaat die helemaal geen premierskandidaat blijkt te zijn. Daar zat dan ook maar 1 idee achter. Een ontzettend dom idee.